.

"Vino și asează-te.
Peste două zile nu voi mai fi aici...
Și pe urmă...niciodată."
(Vasili Șukșin)




sâmbătă, 29 august 2020

Castravetele amar (Momordica charantia)





"Chinezii sunt cei care au descoperit calităţile terapeutice ale castravetelui amar pe care îl utilizau în tratarea problemelor digestive, a rănilor, infecţiilor respiratorii şi tusei cronice.
Între timp, acesta a devenit subiect a peste 100 de studii de specialitate iar astăzi, oamenii folosesc castravete amar pentru diabet, o soluţie naturală promiţătoare în vederea tratării acestei afecţiuni (scade nivelul glicemic, îmbunătăţeşte nivelul de zahăr din sânge, stimulează producţia de insulină)
Momordica charantia este şi o sursă importantă de:
– vitamine, în special A, C şi cele din complexul B;
– antioxidanţi (fenoli şi flavonoide);
– beta-caroten (de 2 ori mai mult decât broccoli);
– luteină;
– fibre.
Consumul de Momordica charantia este indicat şi în:
– tulburări digestive;
– boli de ficat;
– hipertensiune arterială;
– pietre la rinichi;
– psoriazis;
– protecţie împotriva cancerului şi a tumorilor datorită proprietăţilor sale antitumorale."


*În tratamentul împotriva diabetului, una din modalităţile în care fructul poate fi consumat este sub formă de suc. 
În cazul în care gustul amar este prea mult pentru tine, iată o reţeta pe care ai putea să o încerci:

Ingrediente:
1 castravete amar;
1 măr verde;
ghimbir (1 bucăţică de aproximativ 2 cm);
suc de lămâie (2 linguriţe);
sare (1 linguriţă).

Mod de preparare:
După ce ai tăiat castravetele în două şi l-ai curăţat de seminţe, taie-l bucăţele într-un castron, freacă-l cu sare şi lasă-l 10 minute (sarea îi va atenua din gustul amar).
Stoarce bucăţelele de suc, apoi adaugă-le în blender împreună cu ghimbirul şi mărul tăiat bucăţi şi el. 
Adaugă un pic de apă în piureul obţinut, scurge toată zeama, toarnă zeama de lămâie, un pic de apă rece şi… voilà! 
Ai obţinut un suc proaspăt de castravete amar pentru diabet pe care trebuie să îl consumi în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol.
Adăugaţi în meniul zilnic si seminţe măcinate de castravete amar sau preparaţi un decoct prin fierberea unor bucăţi din acest fruct în apă. 
Aveţi grijă să nu luaţi în acelaşi timp şi medicamente pentru micşorarea nivelului de zahăr din sânge, deoarece riscaţi să suferiţi o scădere dramatică a glucozei!

*Pentru a prepara suc din momordica va trebui sa-l sectionati pe lungime sau latime si sa-i scoateti semintele (depinde ce cantitate doriti sa folositi). 
Bucatile rezultate se trec prin storcatorul de fructe si legume si se bea sucul. 
Daca nu aveti storcator de fructe si legume, il puteti marunti la blender si puteti consuma piureul obtinut. 
De asemenea, puteti prepara un mix de ingrediente (fructe si legume).

*Momordica se mai poate consuma si zdrobit cu lamaie, crud cu miere, seminte presarate in mancare, sau in salata in functie de cum va adaptati dumneavoastra cu gustul.

*Ceai de momordica: se poate face din rondele de castravete, crude sau uscate, funzele catravetelui, utilizandu-se toata planta."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu