.

"Vino și asează-te.
Peste două zile nu voi mai fi aici...
Și pe urmă...niciodată."
(Vasili Șukșin)




joi, 3 februarie 2022

Leacuri rusești...


"Remediile tradiționale pentru prevenirea și tratarea a bolilor, transmise din generație în generație, constituie o parte importantă a culturii rusești.
Statisticile arată că rușii preferă în general soluțiile naturale pentru afecțiunile minore, deoarece medicamentele convenționale au fost întotdeauna scumpe în Rusia, chiar și după prăbușirea comunismului.
Leacurile rusești se bazează în mare parte pe plante și fructe de pădure care cresc aportul de vitamine, întăresc imunitatea, alungă răcelile și calmează simptomele dureroase.

Nu încercați aceste remedii dacă sunteți alergic la unul din ingredientele folosite.

Terapia cu USTUROI pentru gripă și alungarea bolilor
În Rusia, usturoiul nu este folosit doar la gătit, ci și la prepararea de leacuri. 
Conform unui articol publicat în iunie, 2009 în ediția „St. Petersburg Times”, terapia cu usturoi – așa cum o numesc rușii, este o practică populară chiar și astăzi. 
Aceștia taie usturoi crud mărunt și îl lasă pe o farfurie pe masă, pentru ca mirosul puternic să „curețe” aerul din camere.
Dacă ar fi să vizităm o familie de ruși în timpul unui focar de gripă, sau atunci când unul din membrii familiei este răcit, am simți negreșit mirosul puternic de usturoi din casă, lăsat special pentru a omorî bacteriile și virusurile din aer și pentru a preveni răspândirea bolilor contagioase.
De asemenea, un alt obicei sănătos la ruși este ca părinții care au copii la școală să așeze bucăți de usturoi crud în buzunarele acestora înainte să iasă din casă.

LAPTE cald cu MIERE și UNT pentru insomnie și răceală
Laptele fierbinte cu miere consumat seara este un leac renumit împotriva insomniei, stresului și a agitației nervoase.
Rușii însă, mai adaugă un ingredient- cheie la acest amestec, care ajută la combaterea răcelilor și la menținerea sănătății. 
Există de asemenea surse care susțin că rușii pun bicarbonat de sodiu în laptele cald.

Picături pentru desfundarea nasului din ALOE și SFECLĂ
Rădăcina de sfeclă roșie este o materie primă în bucătăria rusească. Cel mai adesea, rușii folosesc sfecla roșie la prepararea unui borș vindecător.
Un leac rusesc interesant care ajută la desfundarea nasului sunt picăturile naturale din suc de sfeclă roșie, ceapă și aloe vera.
Aceste picături ajută la decongestionarea nasului înfundat și la reducerea durerii și mâncărimii asociate cu o răceală puternică la cap.
Spray-urile cu Aloe vera ca ingredient principal sunt populare în SUA, însă fără adaosul de ceapă și sfeclă specific rușilor.

Băi de picioare cu FĂINĂ de MUȘTAR pentru frisoane
Când sunt răciți și au frisoane, rușii fac o baie de picioare cu apă fierbinte și făină de muștar, pentru a se încălzi.
Aceasta nu este însă o baie de picioare obișnuită.
Apa trebuie să ajungă până la genunchi. 
După îmbăierea picioarelor, se pun șosete groase și se merge direct în pat.
Se stă la căldură sub o pătură groasă. 
Acest remediu nu este indicat persoanelor care pe lângă frisoane au și febră, deoarece poate crește și mai mult temperatura corpului.
Făina de muștar este folosită în medicina populară pentru stimularea bruscă a circulației sângelui și încălzirea rapidă a persoanelor cu friguri sau frisoane.
Compresele cu făină de muștar aplicate pe spate sau pe umeri sunt un leac mult mai cunoscut în lume pentru reducerea durerilor.

LAPTE cu MIERE, CEAPĂ și MĂR ras pentru dureri în gât
Pentru a combate durerea în gât la copii, mamele din Rusia pun la fiert o cană cu lapte și adaugă 3 linguri de miere de albine, 1 lingură de ceapă tocată și 1 lingură de măr ras.

Picături nazale din ULEI de MĂSLINE și USTUROI pentru nas înfundat
Pentru congestia nazală, se taie 1 cățel de usturoi mărunt, și peste el se toarnă 1 lingură de ulei de măsline cald. 
Se lasă la macerat peste noapte.
Dimineața, se strecoară și se folosește ca picături nazale. 
Studiile au arătat că alicina din usturoi este un agent antibacterian și antiviral puternic.

FĂINĂ de MUȘTAR pentru tuse
Un tratament popular pentru tuse la ruși este aplicarea pe piept și pe spate a unor bucăți mici de hârtie acoperite cu făină de muștar și înmuiate în apă fierbinte, numite “gorchichniki”.
Acestea se aplică seara, și lasă să acționeze 10-20 de minute.
Bolnavul rămâne în pat peste noapte, sub o pătură groasă. 
Acest remediu crește circulația sângelui la nivelul pielii, producând o încălzire rapidă a corpului.

SUC de SFECLĂ și OȚET pentru dureri în gât
Un alt remediu tradițional rusesc pentru calmarea durerilor în gât este gargara cu suc de sfeclă roșie (rasă și stoarsă până se obțin 230 ml de suc), amestecat cu 1 lingură de oțet.
Gargara cu acest amestec se face de 5 ori pe zi.

LĂMÂIE RASĂ și CEAI VERDE cu MENTĂ pentru dureri de cap
Pentru alungarea unei dureri de cap, rușii își masează ușor tâmplele cu lămâie rasă. 
Un alt remediu rusesc pentru dureri de cap este ceaiul verde cu mentă.
Ceaiul verde conține cafeină, care poate ajuta la eliminarea durerilor de cap.
Potrivit unui studiu clinic realizat la Universitatea Illinois din Chicago pe 41 de persoane cu dureri de cap cauzate de anestezia post-medulară, 85% din pacienți au raportat o ameliorare a durerii de cap după 2 doze de cafeină.

ZMEURĂ și FRUNZE de ZMEURĂ pentru răceală
Pentru ameliorarea simptomelor unei răceli, rușii pun 2 căni de apă la fiert și prepară o infuzie de 4 ore din 4 lingurițe de zmeură proaspătă și frunze de zmeur. 
Ceaiul se bea cald, de 4 ori pe zi.
Zmeura este o sursă naturală de Vitamina C, care poate ajuta la reducerea simptomelor de răceală. 
Conform unui studiu publicat de „Cochrane Acute Respiratory Infections Group”, pacienții care au primit doze terapeutice de Vitamina C au experimentat o reducere consistentă a duratei și severității răcelii.

Comprese cu HREAN ras pentru răceală
O altă metodă rusească (și nu numai) de a scăpa de o răceală este aplicarea pe ceafă a unei comprese din tifon cu 4 lingurițe de hrean ras fin."


Un comentariu: