Se vorbește din ce în ce mai des despre puterea absolută a gândului. De la oameni de știință, care au și reușit, din anumite puncte de vedere, să confirme teoria și până la mari învățați spirituali, cu toții dezvoltă zi de zi această ipoteză. E adevărat, gândul face parte din viața noastră, a fiecăruia și, de multe ori, o influențează într-un fel sau altul. Însă pe lângă importanța gândirii, în special a celei pozitive, e nevoie și de o disciplină a acestor gânduri.
De această parte, s-a ocupat cu mare atenție și precizie maestrul indian Swami Sivananda. În cartea ”Puterea Gândului”, maestrul explică într-un mod interesant de ce avem nevoie de o disciplină a gândurilor și cum anume ne pot ajuta, sau dimpotrivă, ne pot sabota.
Gândurile curg continuu și, deseori, le simțim ca pe o avalanșă, astfel încât, ajungem să le tratăm fie cu indiferență, fie greșit. Nu e de mirare, după cum spune și maestrul Sivananda, că mulți dintre noi ajung să fie nefericiți, confuzi și să perceapă greșit realitatea. Să nu uităm că la începutul cuvântului, precum și la baza tuturor proceselor mentale stă gândul. Noi suntem făcuți din gânduri. Astfel că, indiferent de nivelul de inteligență, fără disciplină, fluxul necontrolat de gânduri poate crea un adevărat haos în viața noastră.
Pentru a înțelege mai bine cât de puternic este gândul, Sivananda face câteva afirmații profunde.
Gândul, mai rapid decât viteza luminii
E posibil acest lucru? Nu numai că este posibil, însă este și adevărat. E de ajuns să ne reamintim cu ce viteză se transmit gândurile de armonie și iubire ale unui sfânt în toate colțurile lumii și cât de repede pătrund ele în mințile oamenilor. Un sfânt, spune Sivananda, care emană gânduri de pace și armonie, transmite celor care-l ascultă energii pure:
”Un sfânt ce emană valuri spirituale de pace, armonie şi echilibru, trimite de fapt în lume gânduri de pace şi armonie. Acestea călătoresc mai repede decât lumina, în toate direcţiile, pătrunzând în minţile altor oameni şi producând, prin fenomenul subtil al rezonanţei, gânduri similare de armonie şi pace”.
Cu aceeași viteză se transmit, din păcate, și gândurile negative, de ură și gelozie. Aceastea pătrund adânc în mințile oamenilor, distrugând starea de armonie:
”În schimb, un om angrenat în activităţi lumeşti, a cărui minte este plină de gelozie, răzbunare şi ură, emite gânduri discordante ce pătrund la rândul lor în minţile a mii de oameni, creându-le stări asemănătoare, dizarmonioase”.
Și dacă tot vorbim de viteza cu care se transmit și retransmit gândurile, am putea aminti și stările de euforie resimțite la concerte, când grupurile aflate acolo se identifică cu gândurile și trăirile solistului.
Gândul este viu și nemuritor
Forța gândurilor este omnipotentă și omniprezentă, astfel încât ea nu poate fi ”ucisă” niciodată. Ele se nasc, trăiesc și nu dispar odată cu trecerea corpului în neființă. Se spune că gândurile, ar fi mesaje cu un efect continuu, care odată transmise în lume se propagă în mod constant. De aceea este foarte important să avem numai gânduri bune, care pot ajuta și crea armonie celor din jurul nostru.
Să nu uităm că prin intermediul gândului s-au înfăptuit miracole și s-au vindecat boli. Și, de asemenea, să nu uităm că prin transmiterea gândurilor rele pot apărea sentimente de neîncredere, furie și violență. Sivananda spune:
”Gândul pur este mai ascuțit decât tăișul lamei. De aceea, nu emiteți decât gânduri sublime, pure. Cei care emană gânduri de ură, gelozie, răzbunare şi răutate sunt cu adevărat oameni foarte periculoşi. Ei întreţin în lume o atmosferă de agitaţie şi zbucium. Gândurile şi sentimentele lor negative sunt transmise în eter precum mesajele radio sau TV, şi sunt recepţionate de acei oameni ale căror minţi rezonează cu asemenea vibraţii. ”
Gândurile pot fi disciplinate
Avem această opțiune, spune Sivananda, de a alege ce gânduri vrem să ne înconjoare. Ne dorim armonie și pace sau dimpotrivă neliniște și ură? Depinde doar de voința noastră și de puterea de a ne ”lepăda” de gândurile rele. Lumea înconjurătoare este sensibilă la gândurile și energia noastră, motiv pentru care este extrem de important să ajungem la o cunoaștere profundă a folosirii gândurilor. Și, mai mult de atât, să nu uităm că zicala ”ai grijă ce-ți dorești, pentru că se poate împlini” s-a demonstrat de multe ori a fi adevărată.
”Gândul este deopotrivă lumea întreagă, marile dureri, bătrâneţea, moartea, păcatul, pământul, apa, focul, aerul, eterul. Gândul este cel care îl leagă pe om. De aceea, cel care îşi controlează gândurile devine un adevărat Zeu pe acest pământ”.
Gândurile se citesc pe chipul fiecăruia
Indiferent că ne dorim sau nu, fața, și, în special, ochii trădează gândurile. Se citește ușor un om ale cărui gânduri îl macină profund, însă la fel de ușor se vede și un om cu gânduri pure. Tocmai din acest motiv, maestrul Sivananda susține că este importantă o folosire corectă a gândurilor noastre și, bineînțeles o renunțare definitivă la cele negative.
Așadar, pentru o viață armonioasă, pură, plină de energie și iubire, trebuie să dobândim gânduri înțelepte și să ne îndepărtăm de cele negative.
„Fața omului este ca o placă de gramofon. Tot ceea ce gândeşte el se înregistrează în timp pe chipul său.” Swami Sivananda
- de Maria Turcu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu