"Exista o legenda a artei kintsugi, care incepe la sfarsitul secolului 15, cand un shogun, pe nume Ashikaga Yoshimasa, a dorit sa repare un vas de portelan spart. Acesta a recurs la o reinterpretare a lipirii cioburilor cu metal topit, inspiratia lui fiind aurul.
Scopul final pe care il are o astfel de reparatie nu este acela de a aduce obiectul la starea lui initiala, ci de a-i da o noua infatisare si evident, o noua valoare. Astfel, fiecare obiect care in mod normal nu ar mai folosi ca decor sau in alte scopuri, prin tehnica kintsugi, ajunge sa devina si mai bogat, datorita noii texturi cu modele ce parca iau forma unor rauri de metal pretios stralucitor.
Tehnica kintsugi a devenit foarte populara in timp a starnit controverse in randul colectionarilor, ba chiar au inceput sa isi sparga intr-un mod intentionat ceramica, tocmai pentru a putea aplica tehnica kintsugi.
De obicei, obiectele pe care se utilizeaza tehnica kintsugi, sunt obiecte vechi care deja au o valoare, fie materiala, fie spirituala. Reparatia cu aur nu face altceva decat sa contribuie la infrumusetarea si adaugarea unui plus de valoare, atat prin metalul propriu-zis, cat si prin modelele care iau viata pe suprafata ceramicii."
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu