.

"Vino și asează-te.
Peste două zile nu voi mai fi aici...
Și pe urmă...niciodată."
(Vasili Șukșin)




marți, 10 martie 2015

„NOAPTEA INTUNECATA A SUFLETULUI”


“Noaptea intunecata a sufletului” – aceasta perioada, asa cum a fost denumita de Sfantul Ioan al Crucii, apare de cele mai multe ori in momentele de cumpana ale vietii noastre. In aceasta perioada ne indoim de tot ceea ce credeam ca este adevarat. In aceasta perioada, sufletul tau te provoaca sa-ti infrunti direct cele mai profunde si cele mai mari temeri interioare si sa realizezi iluzia care te inconjoara. In acele clipe totul se transforma in scrum si realizezi iluzia desarta a aparentelor.

In cazul in care suntem capabili sa travesam aceasta perioada intunecata din viata noastra, vom reusi sa ne deschidem inca o data si sa fim mai puternici si mai intelepti decat am fost vreodata. Iata care sunt caracterisiticile si schimbarile care se petrec in interiorul tau atunci cand treci printr-o astfel de experienta spirituala:

1. Traiesti sau ai trait experienta mortii egoului tau

“Eu nu ma mai pot suporta pe mine insumi’. Acesta era gandul care continua sa se deruleze in mintea mea. Apoi, dintr-o data, am sesizat ciudatenia lui. ‘Sunt eu o Fiinta sau doua? Daca eu nu ma mai pot suporta pe mine insumi, atunci trebuie sa existe doua fiinte in minte: ‘eu’ si ‘mine insumi’, cu care ‘eu’ nu mai pot trai’. ‘Poate ca’, m-am gandit eu, ‘numai una dintre ele este reala’…. Am inteles faptul ca presiunea intensa a suferintei din noaptea aceea trebuie sa fi fortat constiinta mea sa se retraga din identificarea cu sinele nefericit si extrem de anxios, care este, in ultima instanta, o fictiune a mintii.” – Eckhart Tolle

Simtul realitatii, sau viziunea asupra lumii ti-a fost pentru moment spulberata. Ai ajuns sa intelegi aspectele iluzorii ale ego-ului si te afli intr-un proces de eliberare de atasamente. Te confrunti cu o reorganizare, o reidentificare si o reinterpretarea a limitelor dintre sine si Univers. Stanislav Grof a scris “Moartea ego-ului reprezinta sfarsitul ireversibil al identificarii unei persoane cu ceea ce Alan Watts denumea ‘ego-ul incapsulat de piele’.”

Prin aceasta experienta ego-ul moare pentru a fi renascut ca suflet.

2. Doar atunci cand esti singur iti dai seama ca nu esti niciodata singur

“Capacitatea de a fi singur este o conditie a capacitatii de a iubi. Probabil pare paradoxal pentru tine, da nu este asa. Este un adevar existential. Doar acei oameni care sunt capabili de a fi singuri dispun de capacitatea de a iubi, de a impartasi, de a patrunde adanc in inima altei persoane, fara ca aceasta sa devina dependenta de cealalta persoana. Acestia le ofera celorlalti o libertate absoluta, deoarece acestia stiu ca in cazul in care cei din jurul lor pleaca, ei vor fi la fel de fericiti precum sunt acum. Fericirea lor nu le poate fi furata de catre ceilalti deoarece nu le este oferita de acestia.” – Osho

In aceste momente te simti singur si izolat de cei din jurul tau, dar cu timpul vei intelege ca tocmai aceste perioade te ajuta sa fii mai conectat fata de cei din jurul tau si sa privest totul mai clar. Incepi sa intelegi importanta pe care o poarta solitudinea in viata ta. De asemenea, intelegi ca lipsa comunicarii verbale ocupa un loc important in actualizarea sinelui tau. Suntem fiecare dintre noi un microcosmos intr-un macrocosmos, stele mici intr-un Univers mare, picaturi de apa intr-un ocean imens.

Aceasta este marea lectie pe care ne-o ofera singuratatea: nu mai putem separa “micro” de “macro”, la fel cum nu putem separa “umanitatea” de “mediul natural”.


3. Descoperi o noua apreciere fata de propria ta mortalitate

“Multumita efemeritatii totul este posibil.”– Thich Nhat Hanh

Ai devenit o persoana extrem de introspectiva. Greutatea timpului o simti din ce in ce mai mult pe umerii tai, dar incepi sa intelegi cum poti inversa aceasta dinamica si cum poti fi chiar tu cel care reprezinta o greutate pentru timp. Apreciezi mult mai mult trecerea timpului, sau mai bine zis, te bucuri mai mult de momentul prezent. Iti amintesti momentele din trecut, apar noi ganduri referitoare la viitor si intelegi din ce in ce mai mult valoarea intrinseca a mortalitatii si cum poate oferi noi sensuri vietii tale intr-un mod in care imortalitatea nu ar putea sa o faca.


4. Scopul vietii tale a capatat un nou sens

“Nu te intreba de ce are nevoie lumea din partea ta. Intreaba-te ce te face sa te simti in viata si fa-o. Deoarece lumea asta are cel mai mult nevoie de oameni care s-au trezit la viata.” – Howard Thurman

Realizezi ca tu esti persoana care-i acorzi un sens vietii si sensul vietii este acela pe care-l alegi chiar tu. Nu este un gand foarte usor de acceptat, deoarece implica din partea ta asumarea unei responsabilitati extraordinare si echivaleaza cu o criza existentiala. Apare de nicaieri datoria de a aduce un nou sens unui Univers care pare in aparenta lipsit de sens.

De tine depinde daca reusesti sa depasesti diviziunea artificiala pe care ai creat-o intre tine si lumea din jurul tau. Aceasta cale este una plina de incercari, dar este singura care iti va oferi adevarate satisfactii.


5. Ai devenit din ce in ce mai interesat de libertatea ta ca individ

“De fiecare data cand esti tentat sa reactionezi in concordanta cu un tipar din trecut, intreaba-te daca vrei sa fii un prizonier al trecutului sau un prizonier al viitorului.” – Deepak Chopra

Intelegi importanta pe care o are libertatea in viata ta. Ei bine, eliberarea nu este tocmai usoara deoarece libertatea este ceva ce faci, nu ceva ce esti. Aceasta nu-ti este oferita. Este nevoie de curaj si determinare din partea ta, de cele mai multe ori in fata celor care te vor forta sa traiesti in concordanta cu propriilor lor valori si standarde de viata. Observi cum umanitatea a scapat de chinul sclaviei, totul pentru a ajunge intr-o stare de paranoia si de preocupare.

Observi cum stilul acesta inert, in reactie, te poate conduce catre nihilism si tiranie, mai bine spus catre extremism. Poti observa cum actionand cu incredere in fata acestei inertii vei putea sa cunosti ce inseamna cu adevarat libertatea individuala. Incepi sa intelegi ca aceasta libertate este dureroasa, dar pentru tine o sa fie mai bine sa fii un om liber nemultumit decat un sclav satisfacut.


6. Te confrunti cu anomie si cu disonanta cognitiva

“Cand un lucru devine obicei, prinde o anumita departare de adevar si de realitate” – William Faulkner

“Amonie” este un termen popularizat de sociologul francez Emile Durkheim. Aceasta conditie apare ca urmare a lipsei de valori morale si de etica sociala intr-o anumita cultura. Traiesti experienta acestei conditii si te afli in descoperirea si adoptarea unor noi valori morale.

Vechea viziune asupra lumii se afla intr-o lupta continua cu noua viziune pe care incerci sa o adopti. Acest sentiment tulburator poarta denumirea de disonanta cognitiva.

7. Ai devenit constient de abilitatea ta de a fi distrus si de a te ridica mai puternic ca niciodata

“Dintr-o data ai devenit viu. Viata este durere, viata este suferinta, viata este groaza, dar, Dumnezeul meu, esti in viata si este spectaculos.” – Joseph Campbell

Realizezi ca anihilarea anumitor aspecte ale sinelui este posibila si uneori chiar necesara. Recunosti ca puterea ta se afla chiar in aceasta abilitate de a trai experienta unei “nopti intunecate a sufletului”, iar cicatricile lasate reprezinta pentru tine un nou semn de onoare.

Sursa: e-dimineata.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu