.

"Vino și asează-te.
Peste două zile nu voi mai fi aici...
Și pe urmă...niciodată."
(Vasili Șukșin)




sâmbătă, 4 august 2012

.CORIANDRU-PLANTA MEDICINALA




"Coriandrul este o planta a carei origine se afla in Asia.
Stiintific i se spune Coriandrum Sativum, iar popular in functie de regiunile din tara - coleandra, anason, buruiana pucioasa, chimen, iarba puturoasa, piper alb sau pucioasa.
Coriandrul se cultiva pe suprafetele intinse, fiind folosit in primul rand ca planta condimentara.
Coriandrul  contine ulei volatil aromat, ceea ce face ca aceasta planta sa fie folosita in industria parfumurilor, in industria alimentara la prepararea unor lichioruri de plante si mai ales drept condiment si conservant la preparatele de peste si cele de carne.

Coriandrul prezintă multe beneficii nutriționale. 
Este bogat în vitaminele A, B, C, E și K. 
Conține și cantități mari de minerale, cum ar fi potasiu și fier.
Fructele (semintele) de coriandru sunt folosite ca Stimulent gastric si al secretiilor gastro-intestinale, cu efect calmant si de combatere a balonarilor.
Semintele erau folosite dintotdeauna in Iran pentru eliminarea anxietatii si a insomniei.
Coriandru este o planta perena, ce are o tulpina rezistenta, cu flori ce cresc ca buchetele avand culoarea alba sau roza.
Cand este proaspata, planta nu miroase chiar placut.
Coriandrul infloreste in perioada iunie-august.
De la planta se folosesc in exclusivitate semintele.

Coriandru - tratamente naturiste


- Una dintre proprietățile cele mai remarcabile este capacitatea coriandrului de a trata în mod eficient persoanele care au înghițit metale grele, prezente în apele contaminate cu reziduuri industriale. Aceste cazuri sunt frecvente în țările puternic industrializate. Compușii chimici care se regăsesc în coriandru posedă abilitatea de a se lega de particulele metalice, accelerând procesul de dezintoxicare.
- Retenția de lichide la nivelul aparatului respirator este o problemă de sănătate destul de supărătoare, dar coriandrul acționează ca un expectorant foarte puternic. 
Dacă vrei să îl folosești în acest scop, prepară un ceai sau o infuzie din frunze de coriandru. 
Ceaiul este benefic și pentru mamele care alăptează, întrucât crește producția de lapte din glandele mamare, iar nutrienții sunt absorbiți în organismul bebelușului.

Este folosit si pentru: 
- eliminarea viermilor intestinali
- combaterea balonarilor,
- combate colicile  intestinale.
- improspătează respirația.
- un pahar de ceai de coriandru înainte de culcare, te va ajuta să dormi mai bine, iar organismul își va recăpăta energia.
- este un remediu natural pentru crampele menstruale. 
Coriandrul ameliorează aceste dureri, ajutându-te să treci mai ușor peste această perioadă a lunii.
- uleiurile sale sunt utilizate adesea pentru prepararea loțiunilor de corp, datorită aromei sale extraordinare care se folosește pentru crearea diverselor parfumuri.
- are proprietăți relaxante, fiind un antispasmodic foarte util.
- compușii coriandrului au proprietăți antibacteriene, fiind astfel foarte eficient în curățarea și vindecarea rănilor.
-  stimulează activitatea creierului, ceea ce duce la o creștere a capacităților intelectuale.


Prepararea ceaiului sub forma de infuzie pentru balonari:

- 1 lingurita varfuita cu fructe maruntite, la o cana (250 ml) de apa clocotita. 
Se lasa sa traga pana la 3-5 minute, se strecoara.
Se bea inainte de mesele principale (de 3 ori/zi)

Pentru tratarea diabetului se consuma infuzie, cate un litru zilnic, in locul apei de baut.

Pulberea:
Pulberea se prepara din seminte uscate macinate cu ajutorul unei rasnite electrice.
Se pastreaza in borcane ermetic inchise.
In tratamentul cancerului hepatic se recomanda administrarea zilnica a patru lingurite de pulbere de coriandru proaspat macinat (in ziua respectiva), in cure de lunga durata - minim 3 luni.
Acelasi tratament este recomandat si in cancerul la colon.

Prepararea lichiorului din plante:
Lichiorul din plante contine coriandru, anason, chimen si fenicul.
Se prepara din cate doua linguri din fructele fiecarei plante enumerate, o jumatate de kilogram de zahar si 500 ml de apa.
Se pun la fiert, se amesteca bine.
Dupa ce a fiert timp de 5 minute,se retrage de pe foc, se strecoara, se amesteca cu 500 ml alcool rafinat de 38-40%.
Se amesteca,se pastreaza in sticlute ermetic inchise.
La nevoie se bea cate un paharel din acest lichior."


(farmacianaturala.com)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu