.

"Vino și asează-te.
Peste două zile nu voi mai fi aici...
Și pe urmă...niciodată."
(Vasili Șukșin)




joi, 18 august 2022

Quercetina



"Stresul oxidativ este o afecțiune caracterizată prin deteriorarea radicalilor liberi în organism care provoacă instabilitate celulară și inflamație cronică. 
Această stare de stres oxidativ ridicat este un factor major în formarea celulelor canceroase și a altor stări de boală cronică. Controlul stresului oxidativ cu antioxidanți alimentari este o strategie buna pentru prevenirea bolilor și optimizarea calității vieții. 
Quercetina este un antioxidant unic care s-a dovedit a avea un efect profund asupra reducerii stresului oxidativ și prevenirea și inversarea dezvoltării celulelor canceroase.

Quercetina este un fitonutrient flavonoid care alcătuiește multe dintre gamele de culori din fructe și legume. 
Flavonoidele precum quercetina sunt antioxidanți foarte importanți care reduc stresul oxidativ, inflamația și protejează organismul de dezvoltarea bolilor cronice și a cancerului.

Quercetina nu este considerata doar un antioxidant, intrucat are și proprietăți anticancerigene și antiinflamatorii care oferă beneficii pentru sănătate.

16 alimente cu quercetină:

1. Fructe de soc (cea mai bună sursă)

2. Ceapa rosie si alba

3. Capere

4. Fructe de pădure, inclusiv merișoare, afine, zmeură și mure

5. Struguri roșii

6. Roșii (cu cât roșul este mai închis, cu atât concentrația este mai mare)

7. Mere și pere (doar dacă mănânci coaja densă în nutrienți)

8. Ceai verde și negru

9. Cireșe negre

10. Ierburi precum pătrunjel, salvie și mărar

11. Vin roșu și suc de afine

12. Pudră de cacao neîndulcită

13. O varietate de ardei, inclusiv ancho, serrano și ardei iute, verzi și galbeni

14. Kale

15. Fasole galbenă

16. Spanac si Salata Romana

Cum ajută quercetina la efectele secundare ale chimioterapiei și radiațiilor

Cancerul este una dintre bolile cronice cu cea mai rapidă creștere în prezent și există foarte puține în lumea convențională a tratamentului cancerului care se ocupă de antioxidanți și stresul oxidativ. 
Majoritatea tratamentelor pentru cancer, cum ar fi chimioterapia și radiațiile, dăunează, de asemenea, sistemului nervos și au efecte secundare comune, cum ar fi neuropatia periferică, durerile de cap și durerea cronică.
Unele studii au demonstrat că quercetina poate ajuta la reducerea acestei leziuni neuropatice și a efectelor secundare nedorite care vin cu ea.

Beneficiile pentru sănătate ale quercetinei includ proprietăți de combatere a cancerului

Alte beneficii ale quercetinei includ proprietăți anti-carcinogene care pot preveni dezvoltarea anumitor tipuri de cancer. 
Cercetătorii devin din ce în ce mai conștienți de rolul flavonoidelor în tratamentul tumorilor canceroase.
 
Tratamentul cu quercetină poate fi un posibil agent terapeutic într-un protocol de tratament pentru următoarele tipuri de cancer:

Leucemie: S-a demonstrat că quercetina inhibă progresia celulelor T leucemice la om prin oprirea fazei ciclului celular în care cancerul ar putea să se multiplice.

Cancer pulmonar: Într-un studiu, combinația dintre consumul de mere și ceapă a fost asociată cu reducerea cancerului pulmonar cu până la 50% la bărbați și femei.

Cancerul de sân: Quercetina poate suprima activitatea genei mutante P53 comună în cancerul de sân, care este, de asemenea, responsabilă pentru progresia creșterii tumorii.

Neuroblastom: Celulele nervoase în curs de dezvoltare pot deveni canceroase la copii și sugari. Quercetina poate împiedica toxinele să creeze daune oxidative acestor celule în timpul dezvoltării, ceea ce poate duce la neuroblastom.

Carcinom de colon: S-a demonstrat că doze mari de quercetină limitează capacitatea celulei canceroase de a prolifera în intestinul gros și de a provoca carcinom de colon.

Cancer ovarian: S-a descoperit că un amestec specific de nutrienți care conține quercetină și alți nutrienți suprimă în mod semnificativ incidența și creșterea tumorilor ovariene și metastazele pulmonare.

Cancer endometrial: Aportul de quercetină și izoflavone a fost asociat cu un risc redus de cancer endometrial.

Suplimentele de quercetină
Cercetările au arătat că doar 30-50% din quercetina pe bază de alimente ingerată este capabilă să treacă prin tractul digestiv și să se absoarbă în fluxul sanguin în 30 de minute. 
Ca urmare, trebuie efectuate studii suplimentare pentru a determina cum și când quercetina este descompusă în organism și efectele biologice ale metaboliților săi.

Doza tipică de quercetină
Ca urmare a acestei rate mai mici de absorbție, mulți medici holistici vor recomanda suplimentarea cu o doză de quercetină de aproximativ 400-1.200 mg/zi, în funcție de preocupările de sănătate și starea actuală de sănătate. 
Utilizarea quercetinei în combinație cu alte flavonoide, cum ar fi rutina, și compuși antioxidanți precum vitamina C, NAC și curcumina, poate crea efecte sinergice care au un beneficiu profund în reducerea inflamației generale și a oxidării în organism.

Protecție la chimioterapie cu supliment de quercetină
Popularul neurolog și autor Russell Blaylock, recomandă în cartea sa Natural Strategies for Cancer Patients să luați până la 3 grame de supliment de quercetină împreună cu antioxidantul curcumină în fiecare zi. Dr. Blaylock spune că acest lucru va minimiza efectele secundare ale chimioterapiei și va reduce stresul oxidativ din organism.

Protocolul Dr. Blaylock:
Luați o capsulă de 500 mg de curcumină;
Luați o capsulă de quercetină de 500-1000 mg;
Dizolvați conținutul ambelor într-o lingură de ulei de măsline extravirgin;
Luați această combinație pe cale orală de 3 ori pe zi cu mesele.
Cercetarea este clară că luarea mai multor fitonutrienți antioxidanți, cum ar fi quercetina, atât din dietă, cât și din suplimente, este benefică pentru sănătatea generală. 
Quercetina s-a dovedit a fi un nutrient de succes în lupta pentru prevenirea și inversarea cancerului și reducerea efectelor secundare ale tratamentelor convenționale pentru cancer.

(Publicat de: Sanziana Busuioc 19 Dec 2021)




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu