.

"Vino și asează-te.
Peste două zile nu voi mai fi aici...
Și pe urmă...niciodată."
(Vasili Șukșin)




vineri, 16 iulie 2021

Suplimente pentru creier

"Chimia creierului si a organismului are un impact enorm si adesea ignorat asupra sanatatii noastre mentale. 
Stilul de viata deficitar determina carente nutritionale cu impact negativ asupra sanatatii creierului, astfel incat suplimentele devin o necesitate pentru orice persoana interesata de o viata psihica echilibrata.
Psihiatria nutritionala este o ramura noua a stiintei care ofera alternative salutare celor care vor sa evite medicamentele clasice ale psihiatriei (antidepresive, anxiolitice).
Pentru sustinerea activitatii optime a creierului se recomanda cateva suplimente cu impact benefic asupra starii psihice generale.
Este cunoscut astazi ca multe dereglari psihice sunt cauzate de inflamatia din creier care determina in final moartea celulelor nervoase. 
Aceasta reactie inflamatori pleaca din stomac si este cauzata de lipsa anumitor nutrienti din alimentatie: magneziu, acizi omega 3, probiotice, vitamine si minerale esentiale pentru functionarea optima a organismului.
Cercetari recente au aratat ca suplimentele alimentare de zinc, magneziu, omega 3 si vitaminele B si D3 pot imbunatati starile afective, elimina anxietatea si depresia si ajuta la mentinerea unui tonus mental optim.

Magneziu



Magneziul este unul dintre cele mai importante minerale pentru o sanatate optima, ignorat si deficitar in alimentatia multor oameni.
Spre deosebire de vitamine, mineralele nu pot fi produse de organismul uman ci isi au sursa in sol. 
Mineralele din sol sunt absorbite de plante si furnizate oamenilor si animalelor care consuma astfel de plante.
In urma studiilor facute s-a dovedit ca suplimentele cu magneziu au un impact benefic in starile de depresie si anxietate, indiferent de varsta, sex sau de severitatea afectiunilor. 
Beneficiile nu s-au pastrat in urma incetarii suplimentarii.

Acizi grasi Omega 3



Omega 3 este un alt nutrient esential pentru dezvoltarea si functionarea sistemului nervos – carentele sunt asociate cu stari proaste, declin cognitiv si capacitate redusa de a face conexiuni mentale. 
Suplimentele Omega – 3 sunt studiate ca un posibil tratament alternativ pentru depresie si simptome depresive la persoanele cu tuburare bipolara.
Aceste grasimi se gasesc in pestele de apa rece, seminte in, ulei de in, nuci si alte alimente.
Acizii grasi Omega-3 reduc inflamatia si au un rol-cheie in buna functionare a creierului, controland in special memoria si starea de spirit. 
Organismul nu ii poate produce singur. 
Din acest motiv, trebuie sa-l ajutati fie prin intermediul alimentatiei, fie prin administrarea de suplimente alimentare.

Probiotice



Rolul probioticelor – bacteriile benefice din sistemul digestiv – in buna functionarea a sistemului nervs a fost indelung studiat de psihiatri si nutritionisti, care au concluzionat ca aportul suplimentar zilnic este asociat cu o reducere semnificativa a depresiei si anxietatii.
Cercetatorii de la UCLA (California, Los Angeles) au confirmat impactul pe care il are microflora asupra functiilor creierului cand probioticele (bacteriile benefice) au modificat functia cerebrala a participantilor.
Extras din raportul UCLA: 
“ Creierul trimite semnale intestinelor tale, de aceea stresul si alte emotii pot contribui la simptomele gastrointestinale. 
Acest studiu arata ceea ce a fost suspectat, dar pana acum a fost dovedit doar la studiile pe animale: ca semnalele calatoresc si in sensul opus. 
Mereu si mereu, auzim de la pacienti ca ei nu s-au simtit niciodata deprimati sau nelinistiti, pana nu au avut probleme intestinale. Studiul nostru arata ca respectiva conexiune intestine-creier este o strada cu dublu sens".

Vitamina B



Vitaminele din grupul B (in special, B12, B6 si acidul folic) sunt strans legate de declansarea episoadelor depresive, de pierderea memoriei si a altor manifestari precum iluziile paranoide.
Complexul de vitamine B este esential pentru starea de bine mentala si emotionala. 
Aceste vitamine nu pot fi stocate in corp, iar cantitatea lor depinde de alimentatia personala zilnica. 
Deficitul de vitamine B poate aparea din cauza consumului de alcool, a zaharului rafinat, nicotinei si cofeinei, a dietei vegane sau vegetariene.
Atat Vitamina B6, cat si B12 contribuie la o buna functionare a sistemului nervos, carenta celor doua vitamine avand ca urmare pe langa depresie, probleme de gandire si memorie.

Vitamina D3


Deficitul de vitamina D este cea mai slab diagnosticata si netratata carenta nutritionala din lume (majoritatea oamenilor au deficit).
Studiile recente au aratat o prevalenta ridicata a deficitului de vitamina D la pacientii cu tuburari psihice, inclusiv la cei afectati de depresie. 
Legatura dintre deficitul de vitamina D si depresie rezulta din rolul acesteia asupra dezvoltarii creierului, plasticitatii sinaptice, dezvoltarii neuronale si a factorilor de protectie impotriva stresului oxidativ.
Pe baza localizarii in zonele cheie ale creierului si a efectelor asupra neurotransmitatorilor care regleaza comportamentul, deficitul de vitamina D a fost asociat cu iritabilitate, anxietate, depresie, psihoze si deficite in dezvoltarea psihica.

Zinc



Spre deosebire de vitamine, mineralele nu pot fi produse de de organismul uman ci isi au sursa in sol. 
Mineralele din sol sunt absorbite de plante si furnizate oamenilor si animalelor care consuma astfel de plante.
Potrivit cercetarilor facute, zincul, acidul folic, cromul, fierul si litiul sunt minerale al caror deficit este asociat depresiei, anxietatii, tulburarilor alimentare, schizofreniei si alcoolismului.

5 – HTP



5 – HTP este un precursor al substantei fericirii (serotonina). 
5-HTP (5-hidroxitriptofan) este un aminoacid care se sintetizeaza in organism din aminoacidul triptofan. 
Principala sursa de 5-HTP sunt pastaile plantei Griffonia simplicifolia, o planta originara din vestul Africii.
Prin actiunea sinergica a tuturor componentelor creste nivelul de serotonina si melatonina din creier. 
Calmeaza durerile de cap rebele, induce calmul, relaxarea, starea de bine. 
Confera un somn linistit si odihnitor. 
Sustine memoria si contribuie la reducerea unor forme de dependenta (alcool, tutun, droguri).
Studiile clinice au demonstrat ca in cazul anumitor clase de pacienti, cu depresii usoare si moderate, administrarea de 5-HTP are efecte similare antidepresivelor alopate. 
Diferenta dintre acestea este ca 5-HTP reface depozitele de serotonina ale organismului, in timp ce antidepresivele de sinteza prelungesc prezenta serotoninei in fanta sinaptica, blocand reabsorbtia acesteia la nivelul sistemului nervos.


Sunatoare



Sunatoarea, sub forma de ceai sau capsule, actioneaza asemenea antidepresivelor. 
Cercetarile arata ca un anumit numar de substante active, cum ar fi hipericina, hiperforina si adhihipeforina sunt responsabile pentru aceste beneficii.
Aceste ingrediente se pare ca au rolul de a creste nivelul mesagerilor chimici in creier, cum ar fi serotonina, dopamina si noradrenalina. 
Acestea actioneaza pentru a ridica si pentru a-ti normaliza tonusul.
Sunatoarea nu are unul dintre cele mai obisnuite efecte secundare ale medicamnetelor prescrise antidepresive, cum ar fi lipsa apetitului sexual.
Sunatoarea poate fi la fel de eficace precum antidepresivele ( nu se consuma in combinatie cu acestea)."

( - artdevivre.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu