.
"Vino și asează-te.
Peste două zile nu voi mai fi aici...
Și pe urmă...niciodată."
(Vasili Șukșin)
duminică, 19 iunie 2011
Individul Integru
"Educaţia fundamentală, în sensul său adevărat, este Înţelegerea Profundă de sine însuşi. În interiorul fiecărui individ se găsesc toate Legile Naturii.
Cine vrea să cunoască toate minunăţiile Naturii trebuie să le studieze în interiorul lui însuşi.
Educaţia Falsă se ocupă doar cu îmbogăţirea intelectului şi acest lucru îl poate face oricine. Este evident că cu bani oricine poate să-şi ofere luxul de a cumpăra cărţi.
Noi nu ne pronunţăm împotriva culturii intelectuale, ne pronunţăm doar împotriva dorinţei exagerate de a acumula în minte.
Falsa educaţie intelectuală oferă doar pretexte subtile pentru a fugi de tine însuţi.
Orice om erudit, orice intelectual scrupulos dispune întotdeauna de subterfugii minunate care îi permit să fugă de el însuşi.
Din Intelectualismul fără Spiritualitate ies ŞARLATANII, iar aceştia au condus umanitatea la haos şi distrugere.
Tehnica niciodată nu ne poate face apţi de a ne cunoaşte pe noi înşine într-o manieră integrală, unitară.
Taţii îşi trimit copiii la şcoală, la colegiu, la universitate, la politehnică etc., pentru a învaţa o meserie, pentru a avea o profesie, pentru a-şi putea în cele din urmă câştiga existenţa.
Este evident că este necesar să cunoaştem o meserie, să avem o profesie, dar acest lucru este secundar.
Cel mai important, fundamental, este a ne cunoaşte pe noi înşine, a şti: Cine suntem? De unde venim? Încotro mergem? Care este scopul existenţei noastre?
În viaţă sunt de toate: bucurii, tristeţi, iubire, pasiune, plăcere, durere, frumuseţe, urâţenie etc., şi când ştim să o trăim intens, când o înţelegem în toate nivelele minţii, ne găsim locul în societate, ne creăm propria noastră meserie, modul nostru particular de a trăi, de a simţi şi de a gândi, iar contrarul este fals sută la sută. Tehnica prin ea însăşi niciodată nu poate da naştere la Înţelegerea Profundă, la Înţelegerea Adevărată.
Educaţia actuală s-a dovedit un eşec total, pentru că dă o importanţă exagerată tehnicii, profesiei şi este evident că, bazându-se pe meserie, transformă omul într-o maşină mecanică, îi distruge posibilităţile cele mai bune.
A cultiva capacitatea şi eficienţa fără a cultiva Înţelegerea Vieţii, fără Cunoaşterea de Sine Însuşi, fără o Percepţie Directă a procesului Eului Însumi, fără un studiu amănunţit al propriului mod de a gândi, de a simţi, de a dori şi de a acţiona, va servi doar pentru a mări propria noastră cruzime, propriul nostru egoism, acei factori psihologici care produc război, foamete, mizerie, durere.
Dezvoltarea exclusivă a tehnicii a produs mecanici, oameni de ştiinţă, tehnicieni, fizicieni, atomişti, oameni care disecă bietele animale, inventatori de arme distructive etc., etc., etc.
Toţi aceşti profesionişti, toţi aceşti inventatori de bombe atomice şi bombe cu hidrogen, toţi aceşti oameni care disecă, care chinuie creaturile Naturii, toţi aceşti şarlatani servesc cu adevărat doar războiului şi distrugerii.
Nu ştiu nimic toţi aceşti şarlatani, nu înţeleg nimic din procesul total al vieţii cu toate manifestările sale infinite.
Progresul tehnologic general, sistemele de transport, calculatoarele, iluminarea electrică, lifturile din interiorul clădirilor, creierele electronice de toate tipurile etc., rezolvă mii de probleme care se procesează la nivelul superficial al existenţei, dar introduc în individ şi în societate o mulţime de probleme mult mai ample şi mai profunde. Să trăim exclusiv la un nivel superficial, fără să ţinem seama de diferitele nivele şi regiuni mai profunde ale Minţii, înseamnă de fapt să atragem asupra noastră şi asupra copiilor noştri mizeria, plânsetul şi disperarea.
Cea mai mare nevoie, problema cea mai urgentă a fiecărui individ, a fiecărei persoane este să înţeleagă viaţa în forma sa integrală, totală, pentru că doar astfel suntem în măsură să rezolvăm satisfăcător toate problemele noastre intime, particulare.
Cunoaşterea tehnică prin ea însăşi nu poate rezolva niciodată toate problemele noastre psihologice, toate complexele noastre adânci.
Dacă dorim să fim Oameni cu Adevărat, Indivizi Integri, trebuie să ne Auto-Explorăm Psihologic, să ne Cunoaştem Profund în toate nivelele gândirii, pentru că tehnologia, în afara oricărei îndoieli, se transformă într-un instrument distructiv atunci când nu înţelegem cu adevărat întreg procesul existenţei, atunci când nu ne cunoaştem pe noi înşine în formă integrală.
Dacă Animalul Intelectual ar iubi cu adevărat, dacă s-ar cunoaşte pe el însuşi, dacă ar fi înţeles întregul proces al vieţii, niciodată nu ar fi comis crima de a fracţiona atomul.
Progresul nostru tehnologic este fantastic, dar a reuşit numai să crească foarte mult puterea noastră agresivă, de a ne distruge unii pe alţii şi să facă să domnească pretutindeni teroarea, foametea, ignoranţa şi bolile.
Nici o profesie, nici o meserie nu pot niciodată să ne dea ceea ce se numeşte Plenitudine, Fericire Adevarată.
Fiecare în viaţă suferă intens în slujba sa, în profesia sa, în trenul vieţii de rutină şi lucrurile şi ocupaţiile se transformă în instrumente de invidie, bârfă, ură, amărăciune.
Lumea medicilor, lumea artiştilor, lumea inginerilor, a avocaţilor etc., fiecare dintre aceste lumi este plină de durere, de bârfe, de competiţie, de invidie etc.
Fără a ne înţelege pe noi înşine, simpla ocupaţie, slujbă sau profesie ne conduce la durere şi la căutare de subterfugii. Unii îşi caută refugiu în alcool, în cârciumi, în baruri, la cabarete. Alţii vor să scape prin intermediul drogurilor, morfinei, cocainei, marihuanei, iar alţii prin intermediul desfrâului şi al degenerării sexuale etc., etc.
Când se doreşte să se reducă toată viaţa la o meserie, la o profesie, la un sistem de a câştiga bani, tot mai mulţi bani, rezultatul este plictiseala, oboseala şi căutarea de subterfugii.
Trebuie să ne transformăm în indivizi integri, compleţi şi acest lucru este posibil numai Cunoscându-ne pe Noi Înşine şi Dizolvînd Eul Psihologic.
În timp ce stimulează învăţarea unei meserii pentru câştigarea existenţei, Educaţia Fundamentală trebuie să realizeze ceva de o mai mare importanţă; trebuie să-l ajute pe om să experimenteze, să simtă în toate aspectele sale şi în toate nivelele Minţii, procesul existenţei.
Dacă cineva are ceva de spus, să spună. Şi acest lucru de ,,a spune” este foarte interesant, pentru că astfel fiecare creează prin el însuşi, propiul său stil. Dar să înveţi stiluri străine, fără să fi experimentat direct, prin tine însuţi Viaţa în forma sa integrală, conduce numai la superficialitate."
( Samael Aun Weor )
sursa:http://www.samael.org
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu