Logoterapie – Deblocare mentala
Viktor Frankl, creatorul noii abordari psihoterapeutice numita logoterapie, descrie in cartea sa “Man’s Search for Meaning” o tehnica eleganta de deblocare mentala, care poate fi aplicata cu succes in dezvoltarea personala.
Intentia paradoxala se bazeaza pe doua fenomene:
1. Frica resimtita inainte de producerea unui posibil eveniment nedorit “produce” exact evenimentul de care persoana se teme.
De exemplu, persoana care se teme ca atunci cand va pasi pe scena va rosi la vederea publicului, si care isi mareste astfel sansele de a rosi in conditiile respective.
Zicala romaneasca “De ce te temi de aia nu scapi” isi gaseste astfel o expresie stiintifica, ce poarta in logoterapie numele de anxietate anticipata.
2. Printr-un mecanism psihodinamic asemanator, asa cum frica aduce cu sine producerea evenimentului nedorit, fortarea unei intentii face realizarea acestei intentii imposibila.
Un bun exemplu este situatia in care un barbat vrea cu tot dinadinsul sa isi demonstreze performanta sexuala. Cu cat se straduieste mai mult, cu atat are mai putine sanse de reusita. Mecanismul se numeste hiperintentie.
Concret, intentia paradoxala inseamna sa intentionezi, fie si pentru un moment, sa realizezi exact lucrul de care te temi. In esenta, este vorba despre o schimbare de atitudine, in care frica este inlocuita de o dorinta paradoxala. “Prin aceasta metoda vantul este indepartat din panzele anxietatii.” — Viktor Frankl
Intentia paradoxala utilizeaza capacitatea de auto-detasare a omului, care se regaseste popular si in asa zisul “simt al umorului”. Persoana se detaseaza (dizasociaza) de propriile sale temeri, fiind capabila sa rada de ea insasi.
Pentru ca metoda este in esenta foarte simpla, mai multe detalii despre felul in care poate fi aplicata rezulta din cazuri concrete:
1. Un medic se temea de propria lui transpiratie:
De fiecare data cand anticipa ca urmeaza sa transpire, aceasta anxietate anticipata era suficienta pentru a provoca un val de transpiratie excesiva.
El a fost sfatuit ca atunci cand se astepta ca urmeaza sa transpire, sa le arate in mod deliberat celor din jur cat de mult este capabil sa transpire. Concret, de fiecare data cand intalnea pe cineva care ii declansa anxietatea anticipata, el isi spunea: “Data trecuta am transpirat numai un sfert de litru… Acum voi transpira de 3 ori mai mult.”
Aceasta abordare a fost suficienta pentru a rezolva intr-o saptamana o problema care dura de patru ani.
2. Un contabil suferea de o asa numita “crampa a scrisului”:
El nu mai putea sa scrie aproape nimic si prin urmare era in pericol sa isi piarda serviciul.
In loc sa scrie cat de frumos si citet posibil, el a fost sfatuit sa scrie cat mai mizerabil cu putinta. I s-a sugerat sa isi spuna: “Acum le voi arata celor din jur cat de bine ma pricep sa mazgalesc”. Constatarea lui imediata a fost ca nu este capabil sa mazgaleasca hartiile, in schimb putea sa scrie din nou frumos si citet. Crampa i-a disparut in 48 de ore.
Am aplicat si eu un procedeu similar cu un prieten care amana sa isi scrie o scrisoare de intentie desi imi spunea de cateva luni ca vrea sa isi caute un nou loc de munca.
I-am sugerat sa realizeze cea mai rea scrisoare de intentie pe care o poate scrie. I-am spus sa isi propuna sa produca o scrisoare de intentie total neconvingatoare si agramata. Urma sa isi spuna: “Acum voi scrie cea mai neperformanta si neconvingatoare scrisoare de intentie de care sunt in stare.”
Peste doua zile am vorbit la telefon si mi-a spus ca nu a putut sa scrie “cea mai rea scrisoare de intentie”. In schimb, scrisese doua scrisori de intentie diferite, pentru doua tipuri de locuri de munca de care era interesat.
3. Intentia paradoxala poate fi aplicata si pentru “celebra” insomnie:
Frica de insomnie poate duce la hiperintentia de a adormi, care aduce cu sine tocmai incapacitatea persoanei de a adormi. Intentia paradoxala inseamna in acest caz sa iti propui sa ramai treaz(a) cat mai mult timp posibil.
Cu alte cuvinte:
- Anxietatea anticipata ca nu poti adormi duce la hiperintentia de a adormi.
- Aceasta hiperintentie este inlocuita de intentia paradoxala de a ramane treaz, care in timp relativ scurt este urmata de somn.
Aceasta tehnica eleganta nu este un panaceu. Este un instrument util pentru eliberarea de unele comportamente nedorite, in special cele bazate pe anxietatea anticipata.
Inspiratie!
sursa
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu