.

"Vino și asează-te.
Peste două zile nu voi mai fi aici...
Și pe urmă...niciodată."
(Vasili Șukșin)




marți, 24 octombrie 2017

Evanghelia după Toma



"Introducere
Evanghelia după Toma este o colectie de învătături, proorocii, pilde si parabole ale lui Iisus. Data aparitiei ei este încă subiect de controversă printre cercetători, dar în general data cea mai timpurie este jumătatea primului secol (când au început să fie alcătuite si cele patru Evanghelii canonice) si a doua jumătate a celui de-al doilea secol. 

Autorul se recomandă pe sine a fi Didymos Iuda Toma, cu alte cuvinte, Toma "zis Geamănul", un apostol al lui Iisus (Ioan 11:16 si 21:2).
Relatia dintre Evanghelia după Toma si Evangheliile canonice a constituit un subiect de mare interes: multe dintre învătăturile din Evanghelia după Toma au paralele în Evangheliile sinoptice (Matei, Marcu si Luca). 

O comparare a învătăturilor din Evanghelia după Toma cu paralelele lor din Evangheliile sinoptice sugerează faptul că învătăturile din Evanghelia după Toma fie sunt prezente într-o formă mai primitivă, fie sunt dezvoltări ale unor variante primitive ale acestor învătături. 
Într-adevăr, Evanghelia după Toma seamănă cu sursa Evangheliilor sinoptice, numită "Q" (de la cuvântul germanul Quelle, sursă) care constituie sursa comună a învătăturilor folosită de Matei si Luca. 
Evanghelia după Toma si sursele acesteia sunt colectii de învătături si parabole apropiate de cele din Noul Testament. Datorită strânsei paralele dintre învătăturile din Evanghelia după Toma si Evangheliile canonice, multi specialisti au sugerat că si această Evanghelie s-a folosit tot de sursa Q sau ar fi chiar sursa Q. 
Desigur, acestea sunt numai ipoteze, întrucât nu există nici o dovadă că ar fi existat o sursă Q. 
Totusi, existenta unei colectii de învătături ale lui Iisus la această dată timpurie propusă pentru Evanghelia după Toma sugerează că în Biserica primară chiar a existat o asemenea colectie.
Principalele critici la adresa Evangheliei după Toma se referă la caracterul ei gnostic. 

Ea a fost găsită printre alte scrieri gnostice redactate în limba coptă. 
Multe dintre învătăturile ei, chiar acelea care seamănă cu cele din Evangheliile sinoptice, au un caracter gnostic. 
De fapt, unele fragmente grecesti, mai vechi decât versiunea coptă, arată că initial Evanghelia după Toma nu sustinea gnosticismul. 
Se pare că gnosticii au preluat o formă initială a acestei Evanghelii si au modificat-o în sensul sustinerii ideilor gnostice. Textul de față, care reprezintă versiunea coptă a Evangheliei după Toma, contine idei specifice gnosticilor: mântuirea stă în cunoasterea de sine si în cunoasterea supremă (gnoza); nu oricine reuseste să acceadă la aceasta.
Gnosticii îl numeau pe Toma "fratele geamăn al lui Iisus." Folosindu-se de postura lui de Apostol al Domnului, ei îi foloseau autoritatea pentru a-si promova învătăturile eretice.

Acestea sunt cuvintele ascunse ale lui Iisus cel Viu pe care le-a scris Iuda Toma zis Geamănul

1. El a spus: "Cel care găseste întelesul acestor cuvinte nu va cunoaste moartea.

2. Cel care caută să caute mereu, până va găsi, si când va găsi, va fi uimit, se va minuna si va stăpâni în toate. ***

3. Dacă mai-marii vostri vă vor spune:"Iată, împărătia este în cer", vă vor întrece păsările cerurilor. Dacă vă vor spune că e în mare, atunci pestii vă vor lua-o înainte. Dar împărătia este înăuntrul vostru si în afara voastră. Când vă veti cunoaste, atunci veti fi cunoscuti si veti stii că sunteti fiii Tatălui cel Viu. Dar dacă nu veti ajunge să vă cunoasteti, atunci veti fi în nerodire si veti fi însăsi nerodirea."

4. Iisus a spus: "Omul bătrân de zile se va grăbi să întrebe pe pruncul cel de sapte zile despre lăcasul vietii si el va trăi. Pentru că multi dintre cei dintâi vor fi cei de pe urmă si ei se vor face unul.

5. Cunoaste ce ai înaintea ochilor si ce este ascuns ti se va arăta tie, căci nu-i nimic ascuns care să nu iasă la lumină."

6. Ucenicii L-au întrebat: "Vrei să postim? Cum să ne rugăm? Cum să facem milostenii? Ce griji să avem în privinta hranei?" Iisus a spus: "Nu vorbiti neadevăruri, nu faceti cele de care nu sunteti încredintati, pentru că totul se arată înaintea cerului. Nu-i nimic ascuns care să nu iasă la lumină si nu-i nimic atât de ascuns care până la urmă să nu fie descoperit."

7. Iisus a spus: "Ferice de leul mâncat de om, căci leul se va face om. Dar vai de omul pe care-l mănâncă leul, căci el va deveni leu.

8. Omul este asemenea unui pescar întelept care si-a aruncat mreaja în mare si a scos-o plină de pesti. Printre ei a găsit un peste bun si mare. A aruncat în apă toti pestii mici si l-a păstrat pe cel mare. Cine are urechi de auzit, să audă!"

9. Iisus a spus: "Iată că a iesit semănătorul. Si-a umplut mâna cu seminte si le-a semănat. Unele au căzut pe drum; au venit păsările si le-au adunat. Altele au căzut pe piatră, n-au prins rădăcină în pământ si nu si-au înăltat tulpina către cer. Altele au căzut între tufe cu spini care le-au înăbusit si au fost mâncate de viermi. Dar altele au căzut pe pământ bun si au dat roadă către cer. Câstigul semănătorului s-a înmultit cu 60 de masuri la o măsură si cu 120 la o măsura."

10. Iisus a spus: "Am adus un foc asupra lumii si iată că am să-l încing până va dogorî.

11. Acest cer va trece si cel de deasupra lui va trece iar cei care au murit nu trăiesc iar cei vii nu vor muri. Când veti mânca ce este mort, îl veti face să trăiască. Când veti fi în lumină, ce veti face? Când erati unul, ati dat nastere la doi; dar după ce deveniti doi, ce veti face?"

12. Ucenicii I-au spus lui Iisus: "Stim că ne vei părăsi. Cine va fi mai mare peste noi?" Iisus le-a răspuns: "De acolo de unde ati ajuns să mergeti la Iacob cel Drept: ceea ce apare în cer si din pământ el le stie."

13. Iisus le-a spus ucenicilor: "Spuneti-mi cu ce mă asemăn." Simon Petru I-a zis: "Semeni cu un înger al dreptătii." Matei I-a spus: "Semeni cu un învătat." Toma I-a zis: "Doamne, gura mea se teme să spună cu ce Te asemeni." Iisus a spus: "Eu nu sunt Domnul tău, căci tu ai băut si te-ai ametit din acel izvor clocotitor pe care Eu însumi l-am măsurat." L-a luat cu El deoparte si i-a spus trei cuvinte. Apoi Toma, întorcându-se la ai săi, acestia l-au întrebat: "Ce ti-a spus Iisus?" Toma le-a răspuns: "Dacă vă spun măcar unul dintre cuvintele pe care mi le-a spus, veti lua pietre si veti arunca în mine; atunci un foc va iesi din pietre si vă va arde."

14. Iisus le-a spus: "De veti posti, veti fi pricină de smintire si de vă veti ruga, veti fi huliti. Dacă veti face milostenii, vă veti face rău vouă însivă. Dacă veti intra într-o tară si-i veti străbate tinuturile, dacă vă vor primi, mâncati ce vă vor pune dinainte si îngrijiti-i pe bolnavi. Căci nu ceea ce intra în gură vă va spurca, ci ceea ce vă iese din gură."

15. Iisus a spus: "Când veti vedea pe cel ce n-a fost făcut din femeie, închinati-vă înaintea Lui si slăviti-l, căci acela este Tatăl vostru.

16. Poate că oamenii cred că am venit să aduc pace pe pământ, dar ei nu stiu că am venit să aduc dezbinare pe pământ, foc, sabie si lupte. Căci unde vor fi cinci într-o casă, trei se vor ridica împotriva a doi si doi împotriva a trei; tatăl împotriva fiului si fiul împotriva tatălui si ei se vor lupta unul cu altul."

17. Iisus a spus: "Vă voi arăta ceea ce ochiul n-a văzut si urechea n-a auzit; ceea ce mâna n-a atins si la inima omului nu s-a urcat."

18. Ucenicii L-au întrebat pe Iisus: "Spune-ne care ne va fi sfârsitul." Iisus le-a răspuns: "Ati priceput oare începutul, ca să vă îngrijiti de sfârsit? Unde este începutul, acolo este si sfârsitul. Fericit cel ce se păstrează întru început, căci el nu va gusta moartea."

19. Iisus a spus: "Fericit cel care era înainte să fie. Dacă veti deveni ucenicii mei si veti păzi cuvintele Mele, vă vor sluji până si pietrele. Voi aveti cinci pomi în rai care nu se schimbă nici vara, nici iarna si frunzele lor nu cad. Acela care îi va cunoaste nu va gusta moartea."

20. Ucenicii L-au întrebat pe Iisus: "Spune-ne cu ce se aseamănă Împărătia Cerurilor." El le-a spus: "Se aseamănă cu un grăunte de mustar, cea mai mică dintre toate semintele, dar care când cade pe pământ bun face o tulpină mare si devine adăpost pentru păsările cerului."

21. Maria L-a întrebat pe Iisus: "Cu cine se aseamănă ucenicii tai?" El i-a spus: "Ei se aseamănă cu niste fii pribegi asezati pe un ogor care nu-i al lor. Când va veni stăpânul ogorului, el le va zice: ‚Plecati de pe ogorul meu’ si ei vor lăsa ogorul ca să i-l dea înapoi. De aceea zic: Dacă stăpânul casei ar stii că vine tâlharul, el ar veghea înainte ca acesta să sosească, ca să-l oprească să-i spargă casa din Împărătie si să-i ia lucrurile. Dar voi vegheati în fata lumii, întăriti-vă din toate puterile, ca tâlharii să nu-si facă drum la voi si să nu găsească lucrurile pe care vă bizuiti. De-ar sta între voi un om care să vegheze! Rodul fiind copt, el va veni degrabă cu securea ca să-l culeagă. Cine are urechi de auzit să audă!"

22. Iisus a văzut niste copilasi si le-a spus ucenicilor săi: "Acesti copilasi sunt asemenea celor care vor intra în Împărătie." Ei L-au întrebat: "Atunci noi, copilasi fiind, intrăm în Împărătie?" Iisus le-a spus: "Când veti face din doi unul, înăuntrul ca si afară, cele de sus precum cele de jos, astfel încât să aduceti bărbatul si femeia într-unul singur, ca bărbatul să nu mai fie bărbat si femeia să nu mai fie femeie; când veti face un ochi în locul altui ochi, o mână în locul altei mâinii, un picior în locul altui picior si un chip în locul altui chip, atunci veti intra în Împărătie."

23. Iisus a zis: "Vă voi culege unul dintr-o mie si doi din zece mii si acestia se vor ridica împreună."

24. Ucenicii I-au zis: "Arată-ne locul unde vei fi, căci va trebui să Te căutăm." El le-a spus: "Cel care are urechi de auzit să audă! Lumina se afla înăuntrul unei fiinte si ea luminează lumea întreagă. Dacă ea nu luminează, atunci este întuneric adânc."

25. Iisus a spus: "Iubeste-ti aproapele ca pe sufletul tău, ai grijă de el ca de lumina ochilor tăi.

26. Tu vezi paiul din ochiul aproapelui tău, dar bârna din ochiul tău nu o vezi. Când vei scoate bârna din ochiul tău, atunci vei vedea să scoti paiul din ochiul aproapelui.

27. Dacă nu veti posti pe lumea aceasta, nu veti afla Împărătia; dacă nu veti face din Sabat Sabat, nu-L veti vedea pe Tatăl."

28. Iisus a spus: "M-am ridicat în mijlocul lumii, m-am arătat lor în carne si oase, dar i-am găsit pe toti beti. N-am găsit printre ei pe nici unul însetat. Sufletul meu a suferit pentru fiii omului pentru că ei sunt orbi în inimile lor si nu văd că goi au venit pe lume si goi vor să plece. Dar când se vor trezi din ameteală, gândurile lor se vor schimba."

29. Iisus a spus: "Dacă trupul a fost făcut prin mijlocirea duhului, este o minune; dacă duhul a fost făcut din pricina trupului, atunci este o minune a minunilor. Dar mă minunez de aceasta: cum poate intra atâta bogătie în atâta sărăcie!"

30. Iisus a spus: "Acolo unde sunt trei dumnezei, sunt doar niste dumnezei. Dar acolo unde sunt doi oameni, Eu sunt cu ei.

31. Un prooroc nu este crezut în satul sau. Doctorul nu-i tămăduieste pe cei ce-l cunosc."

32. Iisus a spus: "O cetate zidită pe un munte înalt este puternică si nu poate cădea, dar nici nu poate rămâne ascunsă.

33. Ceea ce soptesti la o ureche sau alta, vesteste în cetate. Căci nimeni nu aprinde o lampă ca să o pună sub obroc, nici ca s-o tină la loc ascuns, ci o ridică astfel ca si trecătorii să-i vadă lumina."

34. Iisus a spus: "Dacă un orb conduce un alt orb, amândoi vor cădea în groapă.

35. Nu-i cu putintă ca unul să intre în casa celui puternic si s-o ia cu sila, decât dacă a legat mai întâi mâinile stăpânului. Abia atunci el îi va jefui casa."

36. Iisus a spus: "Nu vă faceti griji de dimineată până seara ce o să îmbrăcati, ci de cu seară până dimineata."

37. Ucenicii L-au întrebat: "În ce zi ni Te vei arăta si în ce zi Te vom vedea din nou?" Iisus le-a spus: "Atunci când vă veti lepăda de fătărnicie, veti lua vesmintele pe care vi le spun Eu si nu veti avea pe altul de la care sa le auziti. Vor veni zile când Mă veti căuta si nu Mă veti găsi."

38. Iisus a spus: "De multe ori ati vrut să auziti aceste cuvinte pe care vi le spun Eu, si nu ati avut pe nimeni altul de la care să le auziti. Vor veni zilele când Mă veti căuta si nu Mă veti găsi."

39. Iisus a spus: "Fariseii si cărturarii au luat cheile cunoasterii si le-au ascuns. Nu numai că ei n-au intrat, dar nici pe cei ce voiau nu i-au lăsat să intre. Dar voi fiti atenti ca serpii si curati ca porumbeii.

40. Un butuc de vie a fost sădit fără Tatăl si, fiind slab, va fi smuls din rădăcină si va pieri."

41. Iisus a spus: "Celui ce are din plin i se va da; dar de la cel ce nu are se va lua chiar si putinul pe care-l are."

42. Iisus a spus: "Fiti călători."

43. Ucenicii L-au întrebat: "Cine esti, de ne spui asemenea lucruri?" "Din cele care vi le spun, nu aflati cine sunt? Voi sunteti ca fariseii: ei iubesc pomul si leapădă rodul; sau iubesc rodul si leapădă pomul."

44. Iisus a spus: "Cel ce huleste pe Tatăl va fi iertat si cel ce huleste pe Fiul va fi iertat. Dar cel ce huleste Sfântul Duh nu va fi iertat nici pe pământ, nici în cer.

45. Nu culegi struguri din tufisuri cu spini si nici smochine din mărăcini, căci acestia nu rodesc. Omul bun face binele din comori lăuntrice, iar cel stricat scoate lucruri rele din cămara lui stricată care se află în inima sa. El spune lucruri rele, căci din preaplinul inimii sale le scoate."

46. Iisus a spus: "De la Adam până la Ioan Botezătorul, dintre toti cei născuti din femeie, nimeni nu-l întrece pe Ioan Botezătorul, pentru că ochii lui văd foarte departe. Dar Eu vă spun: acela dintre voi care va deveni prunc, va cunoaste Împărătia si-l va întrece pe Ioan.

47. Nu-i cu putintă ca un om să încalece doi cai deodată sau să întindă două arcuri. Nu-i cu putintă ca un servitor să slujească la doi stăpâni, decât doar să-l cinstească pe unul si să-l supere pe celălalt. Nimeni, bând vin vechi, nu doreste în acelasi timp si vin nou. Nu pui vin nou într-o bute veche, ca să nu se spargă si nu pui vin vechi într-o bute nouă, căci se strică vinul. Nu cosi un petec vechi la o haină nouă, căci se va rupe degrabă."

48. Iisus a spus: "Dacă doi oameni vor face pace între ei într-o casă, ei vor spune muntelui ‚mută-te’ si el se va muta.

49. Ferice de voi, singuri si alesi, pentru că voi veti găsi Împărătia; după cum din ea ati iesit, în ea vă veti întoarce."

50. Iisus a spus: "De vă vor întreba: ‚De unde sunteti?’, spuneti-le: ‚Venim din lumină, de acolo de unde s-a născut lumina din ea însăsi.’ Ea s-a făcut văzută pe chipurile voastre. De vă vor întreba: ‚Voi sunteti aceia?’, răspundeti: ‚Noi suntem fiii Săi, din alesii Tatălui cel Viu.’ De vă vor întreba: ‚Care-i semnul Tatălui în voi?’, spuneti-le: ‚E frământare si odihnă deopotrivă."

51. Ucenicii L-au întrebat: "În ce zi va veni odihna celor morti si în ce zi va veni lumea cea nouă?" El le-a răspuns: "Ceea ce asteptati a si venit, dar voi nu întelegeti."

52. Ucenicii I-au zis: "Douăzeci si patru de prooroci au vorbit în Israel si toti au mărturisit despre Tine." El le-a zis: "Voi ati lepădat pe Cel Viu care este în fata voastră si ati vorbit despre morti."

53. Ucenicii L-au întrebat: "Tăierea împrejur este folositoare sau nu?" El a răspuns: "Dacă era folositoare, Tatăl v-ar fi născut tăiati împrejur din pântecele mamei voastre. Dar adevărata tăiere împrejur, cu adevărat folositoare, este cea în duh."

54. Iisus a spus: "Ferice de voi, cei săraci, căci a voastră este Împărătia Cerurilor.

55. Cel ce nu-si lasă tatăl si mama nu va putea fi ucenicul Meu, si cel ce nu-si lasă frate sau soră si nu-si duce crucea precum o duc Eu nu va fi vrednic de Mine."

56. Iisus a spus: "Cel ce a cunoscut lumea a găsit un stârv si pentru cel ce a găsit un stârv, lumea nu mai este vrednică de el.

57. Împărătia Tatălui seamănă cu un om care a semănat grâu bun. Vrăsmasul său a venit noaptea si a semănat neghina printre grâu. Omul n-a vrut să smulgă neghina, de teamă să nu smulgă si grâul odată cu ea. Într-adevăr, la vremea culesului, neghina se va deosebi bine si atunci va fi smulsă si arsă."

58. Iisus a spus: "Ferice de omul care s-a supus încercării; el a găsit viata.

59. Priviti spre Cel Viu atât timp cât trăiti, ca nu cumva să muriti si încercând să-L vedeti, să nu-L puteti vedea."

60. Ei văzură un samarinean ducând un miel si intrând în Iudeea. El îi întrebă pe ucenici de ce umbla acela cu mielul. Ei au răspuns: "Ca să-l taie si să-l mănânce." El le-a zis: "Atât timp cât mielul e viu, el nu-l va putea mânca, decât dacă-l taie întâi si-l omoară." Ei au spus: "Altfel nici nu poate face aceasta." El le spuse: "Si voi să căutati un loc de odihnă pentru voi, ca nu cumva să muriti si să fiti mâncati."

61. Iisus a spus: "Doi se vor odihni într-un pat: unul va muri si altul va trăi." Salomeea L-a întrebat: "Cine esti tu, omule? Oare iesind din Unul, tu ai stat pe patul meu si ai mâncat la masa mea?" Iisus a spus: "Eu sunt Cel ce este, iesit din Cel asemeni; mi-a fost dat ceea ce vine de la Tatăl Meu." "Eu sunt ucenica Ta." "Despre asta Eu spun: când ucenicul e gol, el se va umple de lumină. Dar când este împărtit, el se va umple de întuneric.

62. Eu îmi spun tainele celor ce sunt vrednici de ele. Ce face mâna ta dreaptă, stânga să nu stie."

63. Iisus a spus: "Era un om bogat care stăpânea o avere mare. El îsi spunea: ‚Îmi voi folosi mereu averea ca să semăn, să culeg, să-mi umplu hambarele cu grâne si să nu duc lipsă de nimic’. Asa gândea în sinea lui; si în noaptea aceea el muri. Cine are urechi de auzit să audă!

64. Un om a invitat oaspeti si, după ce a pregătit bucatele, a trimis un rob să-i cheme. Robul a mers la primul si i-a spus: ‚Stăpânul meu te cheamă.’ Acesta a răspuns: ‚Am bani pentru negustori si acestia trebuie să vina la mine deseară ca să le dau porunci. Nu pot să vin la ospăt. Servitorul merse la altul si-i spuse: ‚Stăpânul meu te asteaptă.’ Acesta îi răspunse: ‚Prietenul meu se însoară iar eu trebuie să-i gătesc masa. Nu pot veni. Iertati-mă pentru ospăt.’ Merse la altul si-i spuse: ‚Stăpânul te asteaptă.’ Acesta îi răspunse: ‚Am cumpărat un ogor si merg să iau câstigul. Nu pot veni. Mă iertati.’ Robul s-a întors si i-a spus stăpânului: ‚Cei pe care i-ai chemat la masă s-au scuzat’. Stăpânul îi spuse: ‚Iesi în drum si pe oricine vei găsi, să-l aduci la masă.’ Cămătarii si negustorii nu vor intra acolo unde este Tatăl Meu."

65. El a spus: "Un om harnic avea o vie. El o dădu lucrătorilor ca s-o îngrijească si să primească de la ei rodul. Îsi trimise apoi robul ca să ia de la lucrători rodul viei. Acestia puseră mâna pe robul acela si-l bătură mai să-l omoare. Acesta plecă si a povesti stăpânului. Stăpânul îsi zise: ‚Poate că nu l-au cunoscut.’ Trimise un alt rob; lucrătorii îl loviră si pe acesta. Atunci stăpânul îsi trimise fiul, zicându-si: ‚Poate pe fiul meu îl vor cinsti.’ Cum lucrătorii stiau că fiul este mostenitorul viei, puseră mâna pe el si-l omorâră. Cine are urechi de auzit să audă!"

66. Iisus a spus: "Arătati-Mi piatra pe care au lepădat-o zidarii. Ea este piatra din capul unghiului.

67. Cel care cunoaste întregul, dacă este lipsit de sine însusi, este lipsit de întreg.

68. Ferice de voi când vă vor izgoni, când vă vor ocărî si când nu se va mai găsi loc în care sa nu fiti prigoniti.

69. Ferice de cei prigoniti până în inima lor, căci aceia L-au cunoscut cu adevărat pe Tatăl. Fericiti flămânzi, căci ei vor sătura pe oricine."

70. Iisus a spus: "Când veti naste acest lucru în voi, ceea ce se va găsi în voi vă va mântui. Dar dacă nu se va găsi nimic în voi, această lipsă vă va pierde.

71. Voi dărâma această casă si nimeni n-o va putea zidi la loc."

72. Un om I-a spus: "Vorbeste cu fratii mei să împartă averea tatălui cu mine."El i-a răspuns:"Omule, cine m-a pus pe Mine împărtitor?" S-a întors spre ucenicii Săi si le-a spus: "Sunt Eu oare un împărtitor?"

73. Iisus a spus: "Iată holdele sunt bogate, dar lucrătorii sunt putini. Cereti dar Domnului să trimită lucrători pentru holde.

74. Doamne, sunt multi în jurul fântânii, dar nimeni în fântână!

75. Sunt multi cei ce stau în fata usii, dar numai cei singuri vor intra în casa nuntii."

76. Iisus a spus: "Împărătia Tatălui e asemenea unui negustor care avea o povară. El a văzut apoi un mărgăritar. Acel negustor era întelept: a vândut povara si a cumpărat mărgăritarul. Asemenea si voi, îngrijiti de comoara care nu moare si care se găseste acolo unde molia nu ajunge s-o roadă si nici viermele s-o mănânce."

77. Iisus a spus: "Eu sunt lumina de deasupra lor, Eu sunt întregul. Întregul a iesit din Mine si la Mine s-a întors. Despicati copacii: sunt acolo; ridicati pietrele: Mă veti găsi si acolo.

78. De ce cutreierati pământurile? Ca sa găsiti o trestie bătuta de vânt sau un om îmbrăcat cu haine subtiri? Acolo se află cârmuitorii si mai-marii vostri; ei au haine subtiri si nu vor putea cunoaste adevărul."

79. O femeie din multime I-a zis: "Fericit pântecele care Te-a purtat si tâta care Te-a hrănit." El a zis: "Fericite cele care au auzit cuvântul Tatălui si l-au urmat ca pe adevăr! Căci vor fi zile când veti zice "Fericit pântecele care n-a rodit si tâtele care n-au dat lapte!"

80. Iisus a spus: "Cel care a cunoscut lumea a găsit doar carne, iar pentru cel care a găsit carne lumea nu-i vrednică de el.

81. Cel care a ajuns bogat să devină împărat si cel care are puterea să renunte la ea.

82. Cel care stă aproape de Mine stă aproape de foc si cel care-i departe de Mine este departe de Împărătie.

83. Chipurile se arată omului, dar lumina din ele este ascunsă. El se va arata în chipul Tatălui si chipul său va fi ascuns de lumina Sa.

84. În ziua când veti vedea cu cine semănati vă veti bucura. Dar când veti vedea lucrurile care erau la început în voi, care nici nu mor, nici nu se văd, ce veti trăi atunci!

85. Adam a iesit dintr-o mare putere si dintr-o mare bogătie si n-a fost vrednic de voi. El era vrednic să nu guste moartea."

86. Iisus a spus: "Vulpile au vizuină si păsările cerului au cuib; dar fiii omului n-au un loc unde să-si culce capul si să doarmă."

87. Iisus a spus: "Vai de sufletul care tine de trup."

88. Iisus a spus: "Trimisii vor veni la voi cu tălmaci si vă vor da ce este al vostru. Voi, la fel, dati-le din ce aveti. Spuneti-vă:"În ce zi vor veni să primească ce li se cuvine?"

89. De ce spălati paharul pe dinafară? Nu pricepeti că Acela care a făcut partea dinăuntru a făcut-o si pe cea dinafară?"

90. Iisus a spus: "Veniti la Mine căci jugul Meu este bun. Asprimea Mea este blândă si vă veti găsi odihna."

91. Ei I-au zis:"Spune-ne cine esti, ca să credem în tine." El le-a zis:"Voi cercetati fata cerului si a pământului, dar pe Cel care este în fata voastră nu L-ati cunoscut si nu stiti să cântăriti această împrejurare".

92. Căutati si veti găsi. Dar lucrurile despre care M-ati întrebat zilele trecute si pe care nu vi le-am zis, tin să vi le spun acum, dar voi nu vă mai îngrijiti de ele.

93. Nu dati lucruri curate la câini, ca să nu le arunce la gunoi. Nu aruncati mărgăritare la porci, ca să nu le murdărească.

94. Cel ce caută va găsi si celui ce bate i se va deschide.

95. Dacă se întâmplă să aveti bani, nu-i dati cu camătă, ci puneti-i în ceea ce nu aduce câstig.

96. Iisus a spus:"Împărătia Tatălui este asemenea femeii care a luat putin aluat, l-a pus în frământătură si a făcut pâini mari. Cel care are urechi să audă!"

97. Împărătia Tatălui este asemenea femeii care ducea un vas de lut plin cu făină. În timp ce mergea pe drum, vasul a crăpat de la toartă si făina s-a risipit în spatele ei pe drum. Cum ea n-a stiut nimic, nu s-a mâhnit. Ajunsă acasă, a pus vasul jos si l-a găsit gol.

98. Împărătia Tatălui este asemenea omului care voia să omoare un om de seamă. El a scos sabia din teacă acasă si a străpuns peretele, ca să stie dacă are mâna sigură. Apoi l-a ucis pe omul de seamă."

99. Ucenicii I-au zis:"Fratii Tăi si mama Ta sunt afară." El le-a zis: "Cei ce fac voia Tatălui, aceia sunt fratii Mei si mama Mea si ei vor intra în Împărătia Tatălui."

100. Ei I-au arătat lui Iisus un ban de aur si I-au spus: "Oamenii Cezarului ne cer birul." El le-a spus: "Dati Cezarului ce este al Cezarului, lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu si Mie ce este al Meu".

101. Cine nu-si lasă tatăl si maica, ca Mine, nu va putea fi ucenicul Meu si cel ce nu-si iubeste Tatăl si Maica, ca Mine, nu va putea fi ucenicul Meu. Căci maica M-a născut, dar adevărata Maică Mi-a dat viata." **

102. Iisus a zis: "Vai de farisei! Ei seamănă cu un câine care doarme în ieslea boilor: nici ei nu mănâncă, nici pe boi nu-i lasă să mănânce.

103. Fericit omul care stie pe unde vor intra tâlharii, căci se va ridica, îsi va aduna puterile si îsi va chema ajutoare înainte ca ei să sosească."

104. Ei I-au zis: "Vino, astăzi să ne rugăm si să postim." Iisus zise: "Cu ce am gresit si în ce am fost dovedit? Când va iesi mirele din casa nuntii, atunci să postiti si să vă rugati!"

105. Iisus a spus:"Cel ce-si va cunoaste Tatăl si Maica va fi numit‚ fiul unei desfrânate."

106. Când veti face din doi unul, atunci veti fi Fiul omului si dacă veti zice: ‚Munte, mută-te!’, el se va muta.

107. Împărătia este asemenea unui păstor care avea o sută de oi. Una dintre ele, cea mai mare, s-a pierdut. El le-a lăsat pe cele nouăzeci si nouă si s-a îngrijit numai de aceea, până a găsit-o. Deoarece truda i-a fost mare, i-a zis acelei oi: ‚Mă bucur de tine mai mult decât de celelalte nouăzeci si nouă."

108. Iisus a spus: "Cel care va bea din gura Mea va deveni ca Mine si Eu voi fi întru el.

109. Împărătia este asemenea unui om care avea o comoară îngropată în ogorul său, dar el nu stia. După moartea sa, ogorul a rămas fiului, dar nici acesta nu stia. El a luat în stăpânire ogorul si l-a vândut. Cel care l-a cumpărat, lucrându-l, a găsit comoara si a început să dea bani cui voia."

110. Iisus a spus: "Cel care a găsit lumea a devenit bogat. Acela să lase lumea.

111. Cerurile se înfăsoară ca si pământul înaintea voastră si Cel Viu, iesit din Cel Viu, nu va cunoaste nici moartea, nici frica. Cel ce se găseste pe sine nu este pentru lumea aceasta.

112. Vai de carnea care este legată de suflet! Vai de sufletul care este legat de carne!"

113. Ucenicii I-au zis: "În ce zi va veni Împărătia?" "Ea nu tine de asteptare. Nu se va zice: ‚Iată, este aici!’ sau ‚Iată, este acolo!’ Împărătia Tatălui se întinde pe pământ, dar oamenii nu o văd."***

114. Simon Petru le-a zis: "Să iasă Maria dintre noi, căci femeile nu merită acea viată!" Iisus i-a zis: "Iată că Eu am îndemnat-o să se facă asemenea vouă, ca să devină si ea un duh viu asemenea bărbatilor. Căci orice femeie care se va face bărbat va intra în Împărătia cerurilor."


* Fragmentele grecesti mai vechi decât versiunea coptă redau aici: "...când va găsi, va fi uimit, se va minuna si se va odihni."

** La gnostici, această "adevărată maică" era gnoza (cunoasterea supremă).

***Dihotomia trup-suflet era una dintre învătăturile reprezentative ale gnosticilor."


Un comentariu: