.

"Vino și asează-te.
Peste două zile nu voi mai fi aici...
Și pe urmă...niciodată."
(Vasili Șukșin)




duminică, 20 aprilie 2014

PRIMA ZI DE PAȘTI

”Creștinii ortodocși celebrează astăzi Învierea Domnului. Aceasta este sărbătoarea luminii și a bucuriei unice a Învierii Mântuitorului, o sărbătoare a familiei marcată de ritualuri și tradiții religioase, ziua din care creștinii încep să se salute cu „Hristos a înviat!”, la care se răspunde cu „Adevărat a înviat!”, timp de 40 de zile, până la Înălțarea Domnului.



De Paşti, spun preoţii, nimeni nu trebuie să fie trist, nimeni nu trebuie să plângă. În zilele de Paști, bucuria trebuie să fie predominantă.
Ce trebuie să faceți în prima zi de Paști
În prima zi a sărbătorii de Paști, se spune că este bine să vă spălaţi pe faţă cu apă în care au fost puse un ou roşu ca să aveţi obrajii rumeni, un bănuţ din argint pentru belşug şi un fir de iarbă pentru prosperitate.
Fetele și flăcăii obișnuiesc în această zi, înainte de răsăritul soarelui și fără a fi văzuți de nimeni, să se scalde într-o apă curgătoare pentru a fi „iuți, sprinteni, ușori, sănătoși, harnici și iubiți”.
În Transilvania s-a practicat, tot în prima zi a Paștelui, Bricelatul. Flăcăul care a ieșit primul la arat îi pedepsea pe toți cei care greșiseră în vreun fel în postul care trecuse, bătându-i la tălpi cu un băț numit vergel. Obiceiul se termina cu o petrecere, repetată și în celelalte zile ale Paștelui.
Află dacă te căsătorești în curând
Tradiția din bătrâni spune că dacă oul pe care îl ciocniţi are două gălbenuşuri, e semn că vă veţi căsători curând. De asemenea, ouăle de Paşti apără de ghinioane, iar coaja lor, îngropată în pământ, apără vitele de deochi. Fetele nemăritate dacă păstrează cojile grăbesc căsătoria.
De asemenea, e bine să purtăm haine noi în ziua de Paşte. Se spune că acei copii care sunt născuţi în prima zi de Paşte au noroc toată viaţa. De Paşti se spune că femeile trebuie să aibă măcar o camaşă nouă, iar bărbaţii măcar o pălărie.
Săptămâna Luminată
Odată cu slujba de Înviere, Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare se încheie. Imediat după duminica Paştelui se trece în Săptămâna Luminată. Credincioşii spun că în această perioadă se deschid porţile Raiului şi rămân astfel o săptămână întreagă.
Tradiția mai spune că cei ţinuţi în lumea întunericului de la Adam şi până la Iisus Hristos sunt primiţi în Rai. În Duminica Tomii, cunoscută şi ca Paştele Mic sau Drustele, sunt amintiţi cei plecaţi dintre noi.
Conform tradiţiei, în zilele de Paşte (duminică, luni şi marţi), nu se spală rufe, acest obicei fiind menţinut în unele locuri până în joia din Săptămâna Luminată.”



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu