.

"Vino și asează-te.
Peste două zile nu voi mai fi aici...
Și pe urmă...niciodată."
(Vasili Șukșin)




marți, 1 septembrie 2020

Gheorghe Piperea - "Nou-normalul"

                             (- art Jean Delville: "The treasures of Satan" - 1895)

"Sectele și sectanții mi-au provocat întotdeana spaime și angoase. Nu pentru că ar fi atacuri la credințele tradiționale, ci pentru că fură indentitatea omului și îl fac captiv.
Omul care aderă la secte (fizice sau virtuale) își abandonează familia, istoria și planurile, pentru un vis nebunesc al unui lider “luminat”, pentru o ideologie profetică, pentru un șir de trăiri hedoniste și psihedelice, pentru o societate a florilor puternice sau a fulgilor de nea.
Evadarea nici nu trebuie să fie fizică - omul virtual se închide de unul singur în “comunitatea” sa de pe internet, unde primește și emite continuu validări ale “adevărurilor” sectei virtuale căreia i s-a abandonat.
Curând, omul nou-normal, care își dorește să fie sănătos și inteligent ca o mașină, își va putea implanta un neuralink de conectare la secta transhumaniștilor.
Ce nu știu acești viitori sectanți este că, deși își vor putea schimba familia și genul în funcție de cum vor fi avut chef mâine, există întotdeauna un buton switch on - switch off pe care îl dețin controlorii sistemulului și că, așa cum liderul sectei religioase sau al grupării new age “conectat” la stele poate cere copii și donații ale întregii averi de la membri și chiar sinucideri ritualice în grup, cerințe pe care sectanții vor să le satisfacă fără crâcnire, tot așa controlorul bulei de internet/pagină de socializare sau al turmei virtuale va putea cere și obține orice prestație fizică de la individul diluat în masa mulțimii virtuale. 
Să meargă în mâini pe drumul spre lanul de “iarbă” sau să imite somonii aflați în călătorie spre locul reproducerii și al morții consecutive sunt nimicuri față de ceea ce ar putea să facă sectantul la cererea imperativă a “profetului”.
În cazul deținătorului butonului neuralinkului lucrurile sunt și mai ușor de înțeles : indivizii cu implant se vor comporta și se vor mișca sincron, ca albinele din stup sau ca graurii din stol ori ca peștii din bancurile oceanice.
Desigur că liderul sectei, “profetul”, deținătorul butonului, le va spune sectanților că totul e pentru siguranța lor.
Rejectarea voluntară a familiei, istoriei, planurilor și identității sectantului este parte a programului de re-editare a sa, a rescrierii “softului” său, pentru mărețul scop al sectei - diluarea în masa mare a membrilor, în “măruntaiele” creaturii colective menite a aduce ordinea în haos și a elimina riscurile libertății opțiunii umane.
De vreme ce identitatea i se va fi pierdut în mulțime, ce nevoie ar mai avea de identitate sectantul?
Nou-normalul nu mai are nevoie de lucruri și atribute normale. Femeie, bărbat, fiu, fiică, român, străin, creștin, iudeu, musulman, ateu, toate astea sunt prostii tradiționaliste. 
Nou-normalul e un om fără însușiri.
Nou-normalul știe că libertatea este sclavie și “ignoranța” este putere.

P.S. Îmi aduc aminte că, prin 1994, o familie de cântăreți italieni, Al Bano și Romina Power, a fost crunt lovită de o nenorocire : fiica lor a dispărut fără urmă. 
În timp, cei doi au divorțat. 
Prin 2011, s-a spus că fiica celor doi ar fi fost găsită, de fapt, într-o mânăstire undeva în SUA. 
Devenise o albină solitară, scăpată din stup. 
Nu știu dacă acei oameni au redevenit familie. 
Mi-e greu să cred că au putut coase la loc pânza vieților proprii, atât de violent și de nedrept distrusă la vremea dispariției. 
Mi-e clar, însă, că abandonul familiei și al identității proprii este o renunțare la umanitate și o cruzime la adresa celorlați, căci sufletul nostru nu este o aură pusă pe figura pe care o vedem în oglindă, ci extensiile noastre în ceilalți, iubirea pe care le-o purtăm. Abandonul și indiferența sunt, laolaltă, opusul iubirii, și nu ura. În lipsa iubirii, nu poți fi uman din nou."


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu