.

"Vino și asează-te.
Peste două zile nu voi mai fi aici...
Și pe urmă...niciodată."
(Vasili Șukșin)
sâmbătă, 11 august 2018

Despre „derutarea vigilenței Adversarului” - de Vasile Lovinescu


"Putem ocroti incubația spirituală nu numai prin tăcere și izolare, dar și printr-o activitate în sensul multiplicității.
Spectacole, lecturi profane, visăraie, tot ce duce la pierzanie, pot avea și rolul acesta pozitiv de a deruta vigilența Adversarului, de a-l face să creadă că nu este nevoie să intervină cu tot potențialul lui de război, pentru că are în mână pe cineva care este garantat de pe acum.
De ce profunzimea, devenirea interioară nu s-ar putea ascunde în dosul pădurii de nepătruns a frivolității și a mondenității? Triboulet, unii bufoni ai lui Shakespeare, poate Falstaff?
Nu cu ei și-a pus mintea Diavolul.
Pe când cu Sfântul Antonie în pustiurile Thebaidei...

Știu că se va spune că aceștia toți și-au luat masca păcatului ca să-și ascundă calitatea lor spirituală.
Dar n-au avut-o și înainte de perfecțiune, în timpul realizării inițiatice?
Căci înfățișarea exterioară a unui mare spiritual nu-i este dată gratuit; nu e o mască pusă de dinafară, ci e o mască de carne, crescută din posibilitățile, din natura profundă a ființei lui. Triboulet a fost desigur bufon și înainte să devină un Rosacrucian.

Dacă reușim să facem în noi separațiunea Cerului de Pământ, să actualizăm martorul impasibil, e preferabil să nu dăm prea mare importanță inconsecvențelor și agitației ființei noastre exterioare, singura accesibilă Adversarului.
Cum am spus, în modul acesta îi putem adormi vigilența."

(Vasile Lovinescu, 7.01.1967 - din Jurnal Alchimic)( Multumesc shakuka pentru articol, multumesc karmapolice pentru  ca m-ai indrumat!)

- ceramic mask by Peggy Bjerkan -


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu