.

"Vino și asează-te.
Peste două zile nu voi mai fi aici...
Și pe urmă...niciodată."
(Vasili Șukșin)




sâmbătă, 23 decembrie 2017

"Mother!" (2017)


"Mother! este o experienta de neuitat.
Incep prin a spune, ca multa lume o sa deteste acest film, o sa li se para prea tulburator sau pur si simplu nu au idee ce se petrece. Ma bucur ca nu fac parte din majoritate.

Bun, o sa incerc sa explic Mother! pentru cei ce nu au inteles filmul, sau nu au fost interesati sa caute despre ce este intr-adevar vorba.

In primul rand, filmul este o alegorie biblica. Dupa cum am fost invatati, Dumnezeu a creat raiul si pamantul. La inceputul filmului, regizorul creeaza un rai pe pamant, reprezentat de casa. Javier Bardem (Him) este Dumnezeu, Jennifer Lawrence (mother) este mama natura. Caracterul lui Javier Bardem este un poet, el creeaza, la fel ca si Dumnezeu.

Cei doi au trait in pace, pana intr-o zi, cand un strain, Ed Harris (man) vine si bate la usa. El are nevoie de ajutor si sotul decide sa-l primeasca inauntru. Dupa ce vedem ca ii se face rau, Mother merge in baie si vede ca sotul ei il ajuta pe strain, si pune mana deasupra coastei, unde este plin de sange. Din aceasta scena realizam ca personajul lui Ed Harris este Adam.
Urmatoarea zi, o femeie ajunge sa bata la usa. Personajul lui Michelle Pfeiffer (woman) este Eva. Cuplul are doi fii, jucati de Domnhall Gleeson (older son) si Brian Gleeson (younger brother) acestia ii reprezinta pe Cain si Abel. Realizam asta dupa ce aflam ca fiul cel mic este favorizat, la fel cum Dumnezeu a preferat jertfa lui Abel. Fiul cel mare, fiind gelos pe cel mic, il omoara, la fel cum s-a intamplat si cu Cain Si Abel.

Cristalul, pe care Man si Woman ajung sa-l sparga reprezinta fructul interzis din biblie (marul), lucru ce l-a infuriat pe Him. Din nou, o referinta din biblie.

Scena ce a dat nastere controverselor este atunci cand bebelusul (Iisus) este mancat de oameni. Him a vrut sa-l arate oamenilor, crezand ca toti il vor iubi pe fiul sau, asadar sacrificiul reprezinta ororile prin care a trecut Mantuitorul.

Nu cred ca am atins tot ce voiam sa transmit, pot chiar sa ma insel.. filmele lui Aronosfky au tot felul de semnificatii incat imi e greu sa ma exprim cum trebuie.

In final, pot spune ca Mother! este cel mai controversat film din ultimii ani. Daca o sa-l detestati sau o sa-l iubiti, depinde doar de voi. Dar cu siguranta va pot spune, acest film nu o sa-l uitati."


***

2 comentarii:

  1. Mi se pare f interesant o sa l caut..l ai vazut?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da l-am vazut.
      Cu greu am iesit din labirintul impresiilor. Nu puteam sa transform nimic spre intelesul mintii mele.
      Apoi..
      "Iar mai mare dintre acestea este dragostea."

      >:D<

      Ștergere