.

"Vino și asează-te.
Peste două zile nu voi mai fi aici...
Și pe urmă...niciodată."
(Vasili Șukșin)




joi, 16 iulie 2015

pilda...



Discipolul il intreaba pe maestru: De ce exista greutati care ne impiedica sa ne atingem scopul si ne abat de la calea pe care am ales-o?

Ceea ce tu numesti „greutati” – i-a raspuns maestrul – reprezinta de fapt o parte a scopului tau. Inceteaza sa rezisti. Imagineaza-ti ca tragi cu arcul. tinta este departe si nu se vede, fiindca pe pamant s-a lasat o ceata groasa.

Oare te vei lupta cu ceata? Nu. Ci vei astepta sa sufle vantul si s-o destrame. Acum tinta se vede, dar vantul schimba felul in care zboara sageata. Oare te vei lupta cu vantul? Nu. Ci pur si simplu vei tine seama de directia si felul in care sufla, si vei trage sub un alt unghi. Arcul tau este greu si nu ai putere sa intinzi coarda. Oare te vei lupta cu arcul? Nu. Ci iti vei antrena muschii, si de fiecare data vei avea tot mai mult succes.

– Dar exista oameni care trag din arcuri usoare si flexibile pe vreme senina si fara vant – a spus suparat discipolul. De ce doar eu am de infruntat atatea piedici? Nu cumva cineva mi se impotriveste dinadins?

– Nu te uita niciodata la altii – a zambit maestrul. Fiecare are arcul sau, tinta sa si trage la vremea sa. Scopurile sunt insa diferite: unul vrea sa traga cat mai precis, altul sa invete sa traga.

Maestrul, coborand glasul, s-a aplecat catre ucenic:

–Si o sa-ti mai descopar o taina infricosatoare, baiatul meu. Ceata nu se lasa pe pamant ca sa nu te lase pe tine sa tragi, si vantul nu sufla ca sa abata sageata ta, si arcul nu este greu de incordat ca sa te simti tu slab. Toate acestea exista de sine statator. Tu esti cel care ai decis ca in conditiile date vei putea nimeri tinta. Asadar, ori inceteaza sa te mai plangi de greutati si invata sa tragi cu maiestrie, ori smereste-ti trufia si alege o tinta accesibila.

Sursa: http://iosifszenasi.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu