.

"Vino și asează-te.
Peste două zile nu voi mai fi aici...
Și pe urmă...niciodată."
(Vasili Șukșin)
vineri, 13 iunie 2014

"RESPIRATIA PROFUNDA – de Jean Tinder

”Uneori reusim sa uitam intelepciunea cea mai simpla, dar din fericire in jurul nostru sunt ceilalti care ne ajuta sa ne aducem aminte.
Acum cateva saptamani o prietena imi povestea numeroasele sale frustrari legate de vecinii iritanti, de problemele de serviciu, si de viata in general. In aceste zile lucrurile sunt foarte intense si poti sa nu reusesti sa intelegi ce ti se intampla. Cuvintele lui Adamus din ultimul shoud imi erau inca proaspete in minte, si ca urmare i-am spus ca poate sa incerce sa respire pana la fund toate energiile iritante. Am incercat sa i-o spun cu delicatete, pentru ca cine vrea cu adevarat sa respire pana la fund ceva ce nu-i place?
Conversatia noastra a luat o alta cale si am uitat si eu am uitat cu totul ce-i spusesem. Cateva zile dupa, iata-ma pe mine infruntand cateva situatii foarte neplacute. Neintelegerile, conflictele si negocierile cu membrii familiei (sau ex. membri ai familiei) pot activa emotiile cele mai profunde si intense si sa arunce lumina asupra energiilor blocate. Doar dupa o saptamana de la conversatia pe care am avut-o cu prietena mea, ma gaseam total pierduta in miseria mea personala si pentru ca lucrurile sa fie si mai complicate, eram constienta ca sunt blocata dar nu stiam cum sa ies de acolo. Singurul lucru pe care am stiut sa-l fac a fost sa urlu din toti plamanii in timp ce coboram muntele in masina (cu ferestrele inchise!) Tot acel urlet , in mod terapeutic a fost util si sigur a miscat ceva energie, dar nu suficient cat sa transforme crampele din creier si durerile de inima sau sa opreasca butoanele pe care ceilalti continuau sa le apese.
Mi s-a intamplat sa o intalnesc pe prietena mea si sa-i povestesc intreaga situatie. Dupa ce m-a ascultat cateva minute, mi-a spus ca imi va impartasi o istorioara. Nu cu mult timp in urma se afla intr-o situatie asemanatoare si cineva i-a amintit sa respire pana la fund. Pentru ca nimic altceva nu o ajutase, s-a hoatarat sa incerce si sa vada ce se va intampla si dupa aproximativ sase zile totul se schimbase. Un vecin s-a mutat, celalalt era ciudat de cooperant, lucrurile la serviciu s-au ameliorat si parca de nicaieri au aparut noi potentiale si chiar si atitudinea ei era schimbata, practic fara efort.
Am ramas uimita, in primul rand de schimbarile aproape imediate ale situatiei care persista de ceva vreme, si apoi pentru faptul ca am uitat total sfatul pe care eu insami l-am dat! Intreaga inlelepciune ma parasise, dar chiar in momentul in care ea imi amintea, am inteles ca acela era raspunsul. Chiar daca energiile erau neplacute si dureroase, aveam nevoie sa le respir inauntrul meu pana la fund. Si asa am inceput cu o imensa frustrare, apoi am respirat in mine tristetea, frica, slabiciunea, furia, simtul vinovatiei si tot restul si in timpul acestui proces am invatat o multime de lucruri.
Inainte de toate, a respira profund ceva ce nu-ti place este opus reactiei noastre naturale . Preferam mult mai mult sa reparam! Cand simtim miros de putred ne indepartam din instinct, sau cand mancam ceva ce ne-a cazut greu il scuipam. Cand traim dureri emotionale ne dam un pas inapoi, contracaram, ai apoi incercam sa schimbam situatia.
Toate aceste reactii, totusi, sunt o respingere a ceea ce este. Cand am fost in situatia de a ma confrunta cu o situatie inacceptabila deoarece in aparenta era de neschimbat, firesc, am incercat sa schimb situatia din orice unghi posibil, fara sa ajung nicaieri. Rezistenta era mare; acceptarea nu aparea pe nici una din listele mele de posibilitati.
Din nefericire, cum am auzit pe toti spunand, „La ce opui rezistenta, persista.” Dar cum sa nu mai opui rezistenta la ceva ce chiar nu-ti place. Pentru mine devenise un joc mental, „Grabeste-te sa-l accepti, astfel va functiona!”, dar de regula jocurile mentale nu functioneaza prea bine.
Pe de alta parte a respira profund este o actiune, o alegere reala, un concept pe care-l traiesti si in afara taramului jocurilor mentale. Cand ajungi in punctul de a respira cu adevarat profund tot ceea ce priveste o situatie, mai ales acea parte care nu-ti place, schimbarile incep sa apara.
Iata unde este punctul:primul lucru de schimbat in realitate esti tu. Daca crezi ca doar celalalt are nevoie sa vada lumina, atunci acest mesaj probabil nu este pentru tine, dar daca esti pregatit sa faci ceva pentru a intrupa iluminarea personala, atunci continua .
Cand am inceput sa respir tot ceea ce-mi facea mult rau, tot ce uram in acea situatie si toata iritarea pe care o simteam fata de ceilalti, am inceput sa vad unele dinamici mai profunde si foarte vechi. Am descoperit ca adevarata problema era ceva total diferit de ceea ce gandeam eu a fi. Am descoperit ca ,de fapt, nimeni nu are nevoie sa fie salvat. Am descoperit ca totul era legat de iluminarea mea personala. Am descoperit ca o inima franta, poate fi un activator, mai degraba pentru intoarcerea mea acasa, decat un motiv de a scoate lanternele, furcile si sabia ingerului pazitor. In realitate, am descoperi ca „a respira pana la fund” este o frumoasa si mare scuturatura pentru gratie.
A respira –indiferent despre ce ar fi vorba - insemana ca accepti viata exact cum este in acest moment. Este vorba de a ridica piciorul de pe frana rezistentei si astfel lucrurile incep sa se transforme.
„A respira profund (pana la capat)” inseamna ca alegi increderea , dar este o incredere care a trecut dincolo de conceptul mental pentru a deveni o veritabila experienta, traita.
„A respira profund ” insemana ca armonia ta personala, integritatea si iubirea pe care o ai pentru tine insuti sunt foarte importante si ca esti pregatit sa ai incredere si in divinul prezent in toti ceilalti.
A respira profund ” insemana ca esti dispus sa te eliberezi de tot si toti, astfel iti oferi posibilitatea de a fi liber.
Vedeti, in voi este magia. Nu reusesc prea bine sa explic in cuvinte, dar este o magie care topeste barierele interioare, care distileaza durerea cea mai profunda in intelepciune si frustrarile cele mai dure in gratie. Cand respirati pana la capat oferiti durerea voastra flacarii transfiguratoare din centul vostru. Ceea ce se intampla depaseste orice cuvinte, dar puteti simti efectele.
Amintiti-va ca rezultatele ar putea sa nu corespunda sperantelor voastre actuale sau asteptarilor, pentru ca acestea vin din scopurile ascunse ale sinelui uman. A respira pana la capat inseamna ca sunteti dispusi sa depasiti aceste scopuri ascunse pentru a trece la increderea totala si absoluta.
Cand am respirat aceasta si alte situatii lucrurile s-au schimbat. Am revenit la cunoastrea ca nu exista victime, nici chiar acelea care par a fi total lipsite de putere. Desi lucrurile s-au rezolvat intr-un mod diferit decat speram, inauntrul meu este o pace care depaseste orice intelegere si nu as schimba-o pentru nimic in lume. Este acolo si pentru voi.
Cineva a fost detestabil si v-a ranit? Respirati in voi furia.
Sunteti preocupati de ceea ce se va intampla? Respirati in voi frica.
Lipsa banilor va inebuneste? Respirati in voi frica care va incearca.
Va simtiti rau, corpul va doare? Respirati in voi durerea.
Energiile sunt prea intense? Lasati-le sa va umple.
Lumea va face sa inebuniti? Respirati totul in voi.
Va sugerez sa nu va lasati distrasi de tentativa de a intelege cum functioneaza.
Ca umani, noi avem tendinta de a gandi ca a accepta ceva inseamna ca acel ceva va ramane cu noi si ca a rezistenta il tine departe. In realitate rezistenta mentine totul in realitatea noastra, in timp ce acceptarea permite sa se transforme.Respirati-l inauntru si acceptarea nu va mai fi un joc mental. A respira ceva in voi este real. Va deschide. De aici incepe magia, si transformarea voastra care apoi va transforma lumea voastra.
Incepeti a vedea imaginea care se extinde, vedeti dincolo de aparente si vedeti ceea ce se intampla cu adevarat si recunoasteti prietenii vostri ingerii care s-au travestit in oameni. In realitate, a respira totul inauntrul vostru inseamna sa eliberezi, pentru ca nu va mai sta in fata spunand „Priveste! Oh, cat imi displace!” Cand il respirati inauntru, aceasta indeparteaza structura care mentine acel lucru in realitatea voastra. A-l respira profund in interiorul vostru poate fi butonul „decreaza” pe care mereu am dorit sa-l avem.
Oh, un ultim avertisment: cand eliberati lucrurile si simtiti ca se schimba, nu mai adunati ceea ce nu vreti cu adevarat sa continuati sa purtati in spate. Durerea si drama devin adevarate obisnuinte si la inceput, fara ele, s-ar putea sa va simtiti putin singuri. Iata, respirati totul pana la capat si apoi fiti foarte constienti de ce exprimati in timp ce expirati, pentru ca este ceea ce voi veti (re)crea.
Inspirati....
Expirati...
Inspirati..."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu