.

"Vino și asează-te.
Peste două zile nu voi mai fi aici...
Și pe urmă...niciodată."
(Vasili Șukșin)




miercuri, 19 iunie 2013

G.Calinescu - sfaturi...



"SFATURI PENTRU FIUL MEU"


- Fiule, nu confunda in viata gloata maruntilor cu multimea sublima. Gloata este o adunare numerica intamplatoare si incoherenta si opinia ei este mai totdeauna gresita. Daca multi iti spun: Nu intra in mare, bate vantul, apa e rece, nu crede si incearca. Aproape sigur apa e calda. Arunca-te in valuri, altii se vor dezbraca si vor veni dupa tine. Din acestia din urma se alcatuieste multimea, adica acea familie uriasa de oameni sensibili la exemplu.


- Fereste-te de a imbraca idei paradoxale spre a fi interesant in cerc ingust. Cultiva filozofia pe care o simti adevarata.

- Filozofii pot sa greseasca, masele niciodata, drumul pe care il aleg condusi de cei iesiti din mijlocul lor si care sperie pe timizi e cel mai bun. Nu poti fi mare decat pe acest fluviu maiestos.
-  Muzica lui Beethoven e o muzica de mase, pe care cred de altfel ca o inteleg si leii, si vulturii.
- „Il n’y a de serieux que ne l’est pas”, avea obiceiul sa zica printesa Serica Baleanu. E un aforism incantator, dar fals. Viata e o fapta severa. Dreptul la neseriozitate al printesei era el insusi o problema grava, caci il intretineau cu sapele taranii de pe mosiile ei.
- Daca nu m-as fi ratacit asa de lamentabil in viata, eu, care de fapt am fost zidar, as fi devenit de tanar un luptator al clasei muncitoare. I-as fi construit si baricadele , si monumentele.
-  Nu mai este nici un merit deosebit sa fii, in zilele cand vei trai, socialist. Orice copil azi e de parerea lui Galileu. Conceptia socialista a fost aplicat si verificata. Meritul tau va fi sa faci din orice cuvant o fapta, sa gandesti in fier si granit.
-  Iubeşte statornic numai o femeie, pe aceea care se alătură gîndurilor tale, şi cănd e tînără, şi mai ales cînd a încetat de a fi. Dar nu intoarce capul ipocrit de la altele, multe sunt divin de frumoase. A fi nepasator fata de ele inseamna sa fii apatic in general, si deci frigid fata de propia ta tovarasa de viata.
-  Nu cauta sa fii genial. Nici nu stim ce este geniul, abuzam de acest cuvant. Ar fi absurd sa te sinucizi ca nu poti fi Aristotel sau Shakespeare.
- Cu toate acestea, nu e mai putin lamentabil sa te ingrasi in viata marunta, acceptand-o cu voluptate. E trist sa vezi atatea milioane de oameni care nu vor sa fie Newton. Contribuie cat poti la maretia omului.
-  Nu putem forta natura, putem totusi s-o punem in valoare. Demostene, luand pietricele in gura, si-a vindecat balbaiala. Orice om prin studiu poate descoperi in el puteri nebanuite. Omenirea se corecteaza tinand stanci in gura.
-  Reprima-ti invidia fata de omul exceptional, invata sa-l intelegi si sa-l pretuiesti. Un Bach n-ar fi nimic fara iubitorii de muzica, cultivatorii operelor mari pot sa atinga maretia.
-  Nu incerca, mai ales daca te vei ridica cu mult deasupra comunului, sa inlaturi dusmaniile pe care le vei starni, facand pe placul fiecaruia, umilindu-te inaintea adversarilor: e o truda zadarnica, deoarece mediocrii te urasc nu fiindca i-ai contrazis, ci pentru ca i-ai intrecut.
- Sa nu cauti a fi prieten cu toata lumea, fiindca lucrul e imposibil si vei ajunge sa te anulezi cu desavarsire potrivindu-te fiecaruia.
- Nici nu stim bine ce este si cine este un prieten in vreme ce stim ce iubesc cei multi. Fii sociabil si de buna-credinta si vei descoperi oameni ci inima calda.
- Nu vorbi de tine. Oamenii detesta nu valorile, ci infatuarea, si nimic nu este mai plictisitor decat un individ care inlatura din convorbire tot ce nu e despre el.
- Fugi de omul prea rezervat si prudent. Acesta este sau un mizantrop, sau un conformist odios.
- Daca ti-e urat vreodata, afla ca asta nu provine din lipsa de desfatari, ci din imputinarea gandurilor.
- Iubeste animalele. Nimic nu e mai maret decat sa vezi cum o fiinta inferioara se inalta spre noi cu ochi plini de expresie omeneasca. Popoarele care arunca cu pietre in caini stau jos pe scara umanitatii.
- A voi, mai ales in tinerete, sa fii desavarsit in societate, este contra firii. Sa nu fii niciodata vulgar in ganduri. Restul trebuie lasat la voia intamplarii.
- Poti fi un om folositor patriei tale si ca barbat de stat. Daca imprejurarile te-au impins spre o astfel de cariera, e absurd sa-ti spui: renunta. Nu fi insa numai un om politic, ci si un om de stiinta, azi politica fiind o stiinta a constructiei, iar conducatorii, niste arhitecti. Pot sa-mi inchipui pe Haydn si pe Mozart presedinti de republica, Sylla si Pompei mi se par necompleti.
- Dacă nu poţi face tu planurile Coliseului ca arhitect, fii mulţumit, ca zidar, de a pune o piatră.
- Femeile sunt cele mai bune prietene ale creatorului, cu conditia ca acesta sa aiba taria a le obisnui sa nu adore si ridiculitatile lui. Ele presimt pe omul mare ca si pasrile furtuna.
- Esti cult nu prin ceea ce ai citit, ci prin ceea ce ai avut taria sa nu citesti. Cu prea multe carti faci o librarie, iar nu biblioteca.
- Fii mereu indragostit…”

„SFATURI PENTRU FIICA MEA”
- Fata mea, alegerea sotului e fapta cea mai insemnata din viata unei femei.
- Cum, nici vorba, vei fi o intelectuala, fereste-te de imperiul pe care il au asupra fetelor fine, firile inapoiate si brutale. Nu confunda virilul cu grosolanul.
- Dar nici nu cadea in greseala contrara de a cauta cu dinadinsul un invatat. Nu rareori acesti oameni sunt primitivi si egoisti. Si sufletul lor e sub nivelul intelectului. Cauta un om adevarat.
- Daca sotul tau va fi un barbat exceptional, nu te exterioriza in fata altora de tot ce face, nu-l apara de barfeli. Il vei obisnui sa se considere intangibil. Dar nici nu-i atrage atentia la tot pasul de erorile pe care socotesti ca le faptuieste. Ca individ iesit din comun, le va descoperi singur, cu folosul pe care orice om profund il trage din reexaminarea conduitei sale, si, de altfel, un om nu trebuie sa fie perfect.
- Totdeauna sa ai in minte acest adevar ca un barbat nu este, ca o femeie, suma insusirilor si cusurilor vizibile. In el ramane ceva imponderabil si impenetrabil.
- Pastreaza-ti naivitatea.
- Nu-ți fortifica în așa fel caracterul, încât să nu mai poți plânge. O femeie care nu știe să plângă și-a pierdut jumătate din farmecul ei.
- Obisnuieste-te a converti, de la o anumita varsta, gestul pasional in acela de prietenie subtila si nu urmari cu gelozie groteasca aventurile sotului tau. Un barbat, mai cu seama exceptional, e setos sa cunoasca eternul feminin, fara ca prin asta sa-si imputineze dragostea pentru sotia lui.
- Sa fii credincioasa.
- Nu indeparta brutal, fiind casatorita, pe barbatul pe care il stimezi si crezi ca te iubeste cu adevarat. Poti intuneca astfel o existenta. O prietenie delicata nu e adulter.
- Poți fi savanta, poți fi artistă, dar nu uita că ești femeie. Nu trece în tabăra bărbaților.
- Madam de Stael, care era o femeie de talent si de spirit, urmarea sa capteze pe Napoleon, fiind uluita de geniul lui. Din ciuda de a fi dispretuita, l-a combatut. De aici poti vedea ca femeia nu-si gaseste satisfatie decat  alaturi de barbat, o femeie singura, o eroina a solitudinii ca refractarii lui Ibsen, e o monstruozitate.
- Incearca sa devii o muzicanta suficienta, spre a face sa vibreze intelectul sotului tau. Nu te căsători cu un bărbat care declară cinic că nu pricepe arta. Poate ascunde vicii îngrozitoare.
- Având copii, nu deveni ostentativ mamă. Întâlnești la unele femei cu progenitură o voluptate și o lipsă de pudoare neplăcute. Chiar cu copii, să fii pururi copilăroasă.
- Fiecare gratie fizica pierduta trebuie inlocuita la timp cu un farmec al spiritului. Elvira mea are aceasta arta si de aceea o gasesc incantatoare.
- Casatoreste-te foarte tanara, cand spiritul si trupul iti  sunt nevinovate. Sufletul fetei mature nemaritate se perverteste prin asteptare sau capata spaimele celibatarei.
- Cand parintii fetei sunt inteligenti, gasesc fetei lor un sot mai bun decat acela pe care si-l alege ea insasi in prima exaltare a adolescentei.
- Pestele respira in apa si se ineaca in aer. E necesar sa descoperi aerul propriu respiratiei morale a sotului tau.
- Iti urez sa fii frumoasa ca un inger. Dar daca nu esti, un suflet exceptional confera chipului tau gingasii surprinzatoare.
- Esentialul este nu de a fi desavarsita trupeste, ci expresiva. Baga de seama ca expresia nu e numai a fetei. Sint femei care par distinse facial si sunt vulgare corporal. Genunchiul tau sa inspire sentimente nobile.
- Sa ai noroc de un sot care stie sa mangaie.”
( G.Calinescu - "Scrinul Negru" )

2 comentarii: