.

"Vino și asează-te.
Peste două zile nu voi mai fi aici...
Și pe urmă...niciodată."
(Vasili Șukșin)




joi, 23 iunie 2011

noaptea de Sanziene

„În noaptea de Sânziene fetele tinere și femeile se îndreaptă către locuri numai de ele știute, pentru a culege plante medicinale. Deși astronomia a stabilit-o la data de 21 Iunie, ziua Sânzienelor este considerată în popor a fi cea mai lungă zi a anului, iar acum puterile vindecătoare ale plantelor sunt la apogeu, datorita influenței benefice ale Sânzienelor. Se spune că pentru a fi bune de leac, și pentru a putea fi păstrate întreg anul, plantele trebuie duse la biserică și sfințite, pentru a fi astfel curățate de influența Rusaliilor, Iele malefice, dar asemeni Sânzienelor, divinități ale pădurii.

Roua din noaptea Sânzienelor este numită Apă de Stele, având nenumărate virtuți de întinerire și înfrumusețare. Orice obiect impregnat cu această prețioasă apă devine pe loc un puternic talisman. Este suficient ca un obiect să fie lăsat afară peste noapte, și să fie luat în zorii zilei de 24 Iunie, înainte să-l vadă soarele. Tot în această noapte. anumite plante capătă virtuți deosebite: frunzele de dafin și ierburile capătă proprietăți magice, zarna (iarba de dragoste), măghiranul sălbatic, salvia, mușețelul, sporișul, levănțica, rozmarinul, vârnanțul, nalba și pelinarița îndepărtează forțele răului.

În Noaptea de Sânziene, granițele lumii noastre se șterg, iar spiritele naturii umblă pe pământ; regatul Ielelor și al Sânzienelor își deschide larg porțile iar oamenii pot intra în contact cu aceste divinități ale naturii.”


„Noaptea Sanzienelor
între cer si pamânt…
iubite de Luna si vânt,
plutesc peste plaiuri…
alaiuri de zâne cântând
cunune-mpletesc…
…din razele Lunii,
din florile-alese
proaspăt culese…
din roua de seară…
Soarele şi Luna…
de-or purta cununa…
fi-vor numai Una
apoi, în padurea batrâna
zâne la fântâna
aşează pe ape
iubiri arzatoare,
din raze de floare
în noaptea minunata…
se-arata atunci…
din dragoste-ntrupat,
stejarul fermecat…
razele Lunii,
i-au despletit cununa,
si zânele-i ţes
Un straniu vesmânt
prin gând alergând


( culese de Simion Florea Marian)

***
A disparut magia ...si-au ramas doar prelucrarile după versuri populare, sau cate un material scris...”cules” din amintiri.

(http://tristhet.wordpress.com/category/traditii/)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu