.

"Vino și asează-te.
Peste două zile nu voi mai fi aici...
Și pe urmă...niciodată."
(Vasili Șukșin)




miercuri, 13 octombrie 2010

UNITATE IN DIVERSITATE

...tema legata de Uniunea Europeana


Vântul poarta şoaptele unor dorinţe pline de speranţe. Unitatea in diversitate poate constitui o îmbinare armonioasa culturala, politica, sociala si economica. Culegerea unor emoţii asemănătoare dezvolta o structura energetica ampla. Poţi evita sa intri intr-un vârtej al iluziilor. Poţi recunoaşte cioburi din amintiri dar fara a te răni,găsi un punct de orientare a speranţelor intr-o lume noua unde identitatea ta depaseste frontierele si regăseşte alte spirite calde constituind o aureola unor noi începuturi. Mici samante răspândite pe un pamant al fagaduintei,naşte o producţie senzoriala unde ideile se materializează in fapte de bun augur. Realitate sau vis?Individual sau colectiv?La gura sobei se aduna arhetipurile inocentei. O mana incalzeste pe alta. O secunda se pierde in neant. Un zâmbet se pierde pe chip. Un gând caută pe altul. Un eu pe celalalt. O interiorizare a viziunilor conduce la stratificarea si valorificarea unor concepţii închegate intr-un tot divers.
Pentru a clădi o buna temelie a vieţii noastre trebuie sa reflectam amintirile in oglinzi paralele,sa impartim trecutul in buchete oferind celorlalţi invataturi in conturarea unui viitor benefic,sa ne lăsam purtaţi de adierea vântului spre lărgirea orizonturilor informaţionale si emoţionale,sa profitam de sansa ce ne conferă posibilitatea sa creionam nişte idealuri,sa le acoperim cu ceara si sa le imortalizam sub privirea cunosterii.
Unitate in diversitate:Un concept aparent complicat dar cu o profunzime gingasa a regasirii viselor noastre.Lacrmile se pot transforma in surasuri pricinuite reciproc,anotimpurile bucuriei isi astern trairile in mai multe arii. Nevoia de cunoastere capata o alta forma. Interactionarea umana poate atinge apogeul dezvoltarii unor ideii diferite cristalizate intr-un scop comun.
Caracterile primordiale: respectul pentru libertarte democratie, egalitate, apartenenta, demnitate, troleranta,integritate , protectie si solidaritate coexista in materie cu particule si scantei. Reintregirea unor teritorii pe planul valorilor asigura o mai buna comunicare interpersonala si intersociala.Obiective precum pace, bunastare, libertate, securiate, justietie, dezvolater durabila, progres stiitific, solidaritate si,pastrarea si potentarea patrimonului cultural si etnic mocensc intr-un foc continuu.
Pe un cer atat de albastru douasprezece palpairi stralucitoare pierdute intr-un cerc perfect dar fiecare cu originalitatea ei simbolizeaza fundamentul implinirii si al unitatii.
Intr-o colectivitate putem accede la realizarea unui model arhetipala ce prevede nevoia de apartenenta, coeziune si stabilitate.In apararea conceptelor, sufletele se lumineaza iar inimile surprind emotii circulare .Multe unghiuri ascund noi perspective. Rezolutia sentimentelor e atata de valoroasa. Multitudinea apasa pe vibratiile energetice. Culori diferite,rasaritul de soare mereu in alte locuri,ploi cand mai calde,cand mai reci,monumente uneori mai sobre, alteori nu,anotimpuri mai vesele, sau mai triste, ganduri cenusii sau albastre, traditii diverse, melodii sau versuri, arta mai mult sau mai putin abstracta, stele cazatoare sau glaciale,norii iluzorii sau orizonturi sau aparent marginite,frunze palide,foste rugne ale trecutului roiesc in jurul timpului reflecatat prin nisipul curgand in cautarea unei longeviatati spirituale, ideale, morale.
Unitate in diversitate semnifica topirea curcubeului in viziuni colective.Asa cum firicele de iarba sunt mangaiate de picaturile de roua cand dimineata se trezeste asa si noi, fiintele , suntem rasfatati de atasamentul ideilor oferite de ceilalti pentru noi inceputuri.
Literele se pierd pe hartie,gandurile in ale noastre minti,actiunile in pecetea vremii.De aceea este necesara o continuitate, o inlantuire a ramurilor ce pot da nastere mereu la noi muguri. Speranta dainuie in fiecare dintre noi, dar numai noi putem stabili acea unitate ale carei caramizi se zidesc cu ajutorul rabdarii,tenaciatti,in aplicarea ideilor reusind performanta de a crea o multitudine artistica arhitecturala.Diversitatea se contureaza de mult timp prin originalitatea individuala dar construirea unei unitati,unei piramide necesita un suflu plin de caldura sufleteasca, imaginatie, ambitie, nevoia de impartasire pornind de la o temelie psihologica colectiva solida.
Sub viziune eminesciana se creeeza unitate intr-o diversitate foarte profunda:”intr-un spatiu infinitul inchipuit ca fara margini nu este o bucata a lui oricat de mare si oricat de mice ar fi numai o picatura in raport cu nemarginirea?Asemenea,in eternitatea fara margini nu este orice bucata de timp oricat de mare sau oricat de mica, numai o clipa suspendata?[…] Ca padurea intr-un sambure de ghinda si asemene ca reflectarea cerului instelat intr-un strop de roua.”Raportand la nivel temporal unitate , stabilitatea structurilor o putem gasi in diversitate formelor de manifestare.
Sloganul Uniunii Europene are rolul de interpretare a viziunilor in perspectiva neutra de apropiere a oamenilor punand in lumina reflectiile acestora,incercand sa stabileasca o simbioza armoniosa,de receptare a gandurilor.Pentru a fi in stare sa intemeiem o legatura avem nevoie de un stro de afectiune,visare, ambitie si realism.Aveti rabdare in clipe de argint.Pierdeti lacrimi de bronz pe al vostru chip.Adio papusilor de portelan.Treziti-va inimi tarzii!Putem crea unitate in diversitate intr-un ritm continuu topind individualismul egoist contribuind la editarea valorilor pe bolta cereasca a mentalitatii umane.
Cuvintele nu se vor pierde precum frunzele aramii intr-o zi dee toamna.Aprofundarea ideilor intr-un cerc va dezvolta ideea in sine.Drapelul Uniunii Europene,motto-ul acesteia aduc imperfectiunea la atingerea starii colective a perfectiunii.
Scopul moto-ului este de a raspunde la trei provocari majore:aducerea cetatenilor, in primul rand a tinerilor mai aproape de modelul si de institutiile europene, organizarea politicii si a spatiului politic european intr-o Uniune largita si transformarea Uniunii intr-un factor de stabilitate si intr-un model de urmat,data fiind noua arhitectura multipolara a lumii.



( eseu de Amnesssia - Cafeneaua.com te provoaca sa gandesti )

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu