.

"Vino și asează-te.
Peste două zile nu voi mai fi aici...
Și pe urmă...niciodată."
(Vasili Șukșin)




marți, 17 octombrie 2017

Orhideea



"Cele mai frumoase , mai grotesti si mai ciudate flori din lume , orhideele fac parte din cea cea mai mare familie de plante din lume (peste 25.000 de specii), si pot varia in marime de la dimensiunile unui degetar la cele ale unei plante cataratoare de cateva zeci de metri.
Orhideea poate avea o singura floare sau sute de influorescente adunate pe o singura ramura .
Orhideele isi pot deschide floarea pentru o singura zi sau pentru o perioada de peste sase luni.
Unele sunt vestite pentru frunzele a caror frumusete o depaseste pe cea a florilor, altele nu au decat o singura frunza sau prezinta doar o tulpina golasa.
Orhideele pot fi intalnite in muntii cei mai inalti, dar si la ses, la nivelul marii, cateva din ele crescand sub pamant, fara a vedea vreodata lumina zilei.

Asocierea orhideei cu placerea senzuala dateaza inca din perioada antichitatii.Filozoful grec Theophrastus denumea planta “orchis” folosind cuvantul grecesc “testis”, ca o referinta la tuberculii de forma testiculelor, crescuti in perechi.

Se credea ca atunci cand sunt mancati pisati, ei ar impulsiona pasiunea sexuala si ar favoriza nasterea copiilor de sex masculin.

Potrivit unei legende din Grecia antica, Orchis era un tanar pasional, fiu al unei nimfe, de la care mostenise frumusetea, si al unui satir, care ii transmisese un puternic impuls sexual.
In timpul unei sarbatori dedicate lui Bacchus, Orchis a comis sacrilegiul de a incerca sa violeze o preoteasa.
Drept pedeapsa, zeii l-au condamnat sa fie sfasiat de animalele salbatice, iar trupul sau a fost transformat intr-o planta micuta si gingasa, orhideea.
Se spune ca, prin acest act de justitie divina, testiculele tanarului s-au metamorfozat in radacinile plantei, in tuberculii ei, avand o forma asemanatoare cu organele respective.
In acest fel, numele nefericitului tanar a devenit asociat pentru greci nu numai cu floarea in care a fost transformat, ci si cu respectivele organe sexuale masculine.

Credinta in potentialul afrodisiac al orhideelor a reprezentat o superstitie transmisa din generatie in generatie, fiind asociata adesea cu vrajitoarele care foloseau tuberculii proaspeti pentru crearea unor potiuni de dragoste, iar pe cei uscati pentru indepartarea unor pasiuni nepotrivite.
Astrologul Nicholas Culpeper a perpetuat acesta idee, declarand ca radacinile orhideelor trebuiesc folosite cu atentie, intrucat “ele devin fierbinti si umede sub influenta lui Venus, determinand o dorinta sexuala excesiva, stare extrema ce poate fi inlaturata prin folosirea radacinilor in stare uscata.”

In Japonia, orhideea este mentionata pentru intaia oara intr-o straveche poveste despre sotia unui imparat, care si-a invins infertilitatea si a dat nastere la 13 copii prin inhalarea repetata a parfumului acestei flori.

Floarea de orhidee, adesea asociata cu pasiunea si si senzualitatea, a reprezentat si un insemn al furtului sau inselaciunii.
Cateva legende crestine timpurii relatau despre hotii unor obiecte sacre care, in urma faptei lor, au disparut cu desavarsire de pe fata pamantului, lasand in urma doar mainile cu care savarsisera faptele abominabile, transformate in tuberculii orhideelor, ingropati adanc in pamant pentru a se ascunde de povara vinovatiei.

Intr-una din povestirile crestinismului timpuriu, se relateaza cum un calugar a furat mana unei statui reprezentandu-l pe copilul Isus.
In timp ce se ascundea in munti, el a ratacit drumul si, inainte de a muri de epuizare si foame, si-a ingropat in pamant comoara furata.
In urmatorul an, din locul unde fusese ascuns pretiosul obiect, a rasarit o orhidee, o floare ale carei radacini reproduceau intocmai forma unei maini de copil.

In Sri Lanka, fostul Ceylon, o straveche legenda povesteste despre un print care se indragostise nebuneste si fara a fi iubit la randu-i, de sora sa vitrega.
In ciuda patimii lui, el a s-a conformat refuzului fetei si nu a insistat in a-si materializa iubirea.
Intr-o zi, printul a gustat din tuberculul Ipsea Speciosa, un tip de orhidee terestra cu flori galbene-aurii, foarte raspandita pe insula.
Din acel moment, printul nu a mai avut o nici clipa de liniste, si, in cele din urma, cuprins de o criza de nebunie si pasiune, si-a ucis sora vitrega.
Desi folosite uneori ca afrodisiac, orhideele Ipsea Specioasa sunt inca privite cu suspiciune de catre locuitorii din Sri Lanka.

In Noua Zeelanda, un mit al maurilor istoriseste despre originea nepamanteana a orhideelor, ele considerandu-se a fi o creatie directa a demiurgilor.
Potrivit mitului, la inceputurile timpului, singurele parti vizibile ale pamantului erau piscurile acoperite cu zapada ale muntilor inalti.
Din cand in cand, soarele topea o parte din neaua de pe piscuri, dand nastere unor vaste cascade, din care s-au format raurile si fluviile ce isi croiau drum prin vai si campii catre marea din care vaporii de apa se adunau in cer, formand norii.
Aceasta perdea de nori impiedica vederea soarelui catre pamant, asa ca, intr-o zi, soarele a gasit un mijloc de a o strapunge prin creearea curcubeului.
Atunci cand curcubeul si-a facut aparitia, culorile lui stralucitoare au atras spiritele nemuritoare, care s-au adunat din toate colturile cerului pentru a admira minunata priveliste de deasupra pamantului.
Cantecele fermecatoare ale spiritelor extaziate de frumusetea curcubeului au atras multe alte fiinte divine, care s-au asezat pe curbura multicolora.
Datorita greutatii lor, curcubeul s-a sfaramat, risipindu-se intr-o miriada de fragmente stralucitoare.
Incantate, spiritele au privit cum ploaia de diamante acoperea lumea care fusese colorata pana atunci numai in maroniu (pamantul), verde (vegetatia lipsita de flori) si albastru (marea).
Fiecare zona a lumii a primit cate o parte din magicul curcubeu, fragmentele lui stralucitoare transformandu-se in florile de orhidee.

O legenda dintr-o zona tropicala povesteste ca atunci cand pamantul era abia creat, vegetatia agresiva a junglei s-a lansat in cucerirea de noi teritorii, amenintand existenta plantelor mai mici sau mai firave.
Unele din acestea si-au aparat cu inversunare zonele, altele, precum orhideele, au fost din ce in ce mai sufocate de invazia celor puternici si au devenit mereu mai micute si mai fragile, iar semnitele lor s-au micsorat in continuu, ajungand sa se asemene firelor de praf.
Zeii vantului s-au hotarat sa ajute orhideele, asa ca le-au ridicat semintele in ceruri si le-au imprastiat pe cuprinsul intregii jungle.
La randul lor, inaltii copaci au oferit protectie gratioaselor flori, gazduindu-le la poala trunchiurilor lor si asigurandu-le, in acest fel, aerul, lumina si spatiul necesare supravietuirii.
Intrucat erau inca inspaimantate de calatoria lor prin vazduhuri, noi-nascutele plante si-au agatat radacinile subtiri de cele viguroase ale uriasilor copaci.
In acest fel, intreaga jungla a fost infrumutesata de mirificele flori ale orhideelor.

O legenda a indienilor Tonoacas, care au trait in Mexic, in regiunea Veracruz de astazi, povesteste ca la originea orhideei de vanilie a fost o frumoasa fata care isi dedicase viata zeitei granelor, Tonoacayohua.
Tanara femeie, pe nume Tzacopontziza, isi petrecea toate zilele aducand zeitei ofrande de flori si hrana .
Un tanar print, Zkatan-Oxga, a surprins-o pe fata in timp ce se ducea catre templu si s-a indragostit de ea la prima vedere.
Intr-o zi, el si-a facut aparitia in fata lui Tzacopontziza, i-a marturisit iubirea si i-a propus sa fuga cu el in lume.
Preotii zeitei Tonoacayohua i-au capturat pe cei doi, le-au taiat capetele si le-au smuls inimile din trupuri.
Pe locul in care au fost ucisi indragostitii au rasarit pentru intaia oara florile de orhidee de vanilie.
Orhideele de vanilie si boabele de vanilie au devenit, apoi, darurile favorite aduse ca jertfa zeitei.
Aztecii au cucerit pamanturile poporului Tonoacas in anul 1427, si au cerut vanilia drept tribut.
Ei au folosit-o ca ingredient al bauturii de ciocolata, cacahuatl, un aliment care furniza putere si forta.


Un alt mit din America de Sud, din Costa Rica, nareaza despre un tanar pe nume Jose, care isi petrecea cea mai mare parte a timpului in mica gradina din preajma unei capele care gazduia o minunata cruce de aur.
Auzind de extraordinarul crucifix, conchistadorii au sosit prin preajma locului si i-au cerut lui Jose sa le aduca crucea de aur.
Acesta a refuzat, a a luat crucifixul din capela si a fugit printr-o mica fereastra.
Dupa un timp de alergatura continua, zgariat de pietre si maracinisuri, Jose si-a domolit pasul, convins ca a scapat de urmaritori. Picaturile de sange izvorate din ranile sale lasasera insa o dara vizibila, usor de urmat de catre conchistadori.
Cerurile vegheau, totusi, asupra inimosului tanar.
Insasi Flora a aruncat o vraja asupra picaturilor de sange, transformandu-le intr-un covor de orhidee rosii, raspandite in toate directiile, astfel incat urmaritorii sa piarda urma lui Jose.
Cu toate acestea, intrucat nu stia ca era pe cale sa fie salvat, tanarul i-a zarit in departare pe conchistadori si a murit, cuprins de panica.
In momentul despartirii lui de lumea aceasta, fiecare dintre rosiile orhidee s-a transformat intr-o mica cruce, comemorand sacrificiul curajosului Jose.

Datorita simetriei florilor si frunzelor fata de tulpina, orhideea este un simbol al perfectiu1nii sau al frumusetii perfecte.

In teologia crestina, petele de culoare de pe petalele orhideelor sunt asociate cu sangele lui Isus .

In epoca victoriana, orhideele erau un simbol al elegantei si luxului, intrucat erau vazute ca intruchipari ale orientului exotic si erau greu de gasit, necesitand, totodata, o ingrijire speciala in sere incalzite.

Orhideea este o floare de o frumusete magnifica, care poate transmite un mesaj de universal de dragoste, intelepciune si credinta.

In China, ea semnifica atat rafinamentul, cat si inocenta copiilor.

Orhideea este floarea reprezentativa pentru cea de-a douazecisiopta aniversare a casatoriei.

Orhideea este floarea caracteristica Zodiei Varsatorului.


Visul florii de orhidee poate marturisi despre dragoste, frumusete si senzualitate sau despre o realizare sau o implinire de exceptie.

Atunci cand primesti o orhidee in vis , inseamna ca cineva te va lauda sau ca va trebui sa acorzi o mai mare atentie unei situatii din viata reala."





sursa: in blogul Dianei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu