.

"Vino și asează-te.
Peste două zile nu voi mai fi aici...
Și pe urmă...niciodată."
(Vasili Șukșin)




joi, 4 mai 2017

forța vitală

Kawsay II from Studio Zwiener on Vimeo.


"Ce este sufletul?"

"Sufletul este o intrupare fizica si subtila a fortei vitale pe care o numim "spirit", "qi" sau “Kawsay” si care incearca sa se manifeste prin noi. Sufletul este acea esenta a fiecarui om in parte, care incearca sa-l indrume si sa-l impinga sa se dezvolte, sa se schimbe si sa-si atinga desavarsirea.

In limbajul vechi al indigenilor Quechua se folosea expresia “Kaqch’a” (lumina puternica) pentru a exprima calitatea de a avea un suflet, insa niciun cuvant din nicio limba nu reuseste sa descrie in profunzime aceasta experienta transformatoare si etern schimbatoare.

Sufletul este forta oricarei fiinte umane, vocea interioara care ne aminteste ca putem fi mai mult, care ne da intelepciunea de a intelege conexiunile profunde in lume si care sufera de o malnutritie grava spirituala daca o ignoram prea multa vreme.

Uneori, analogiile explica mai bine lucrurile intangibile si complexe, asa cum este si sufletul. Sa ne imaginam ca spiritul este o camera intunecata. Sufletul este lumina si scanteia de lumina din aceasta camera intunecata. Aceasta lumina, Sufletul, este Constiinta care ajuta Spiritul sa fie constient de el insusi. Sufletul foloseste oxigenul si spatiul Spiritului pentru a se hrani.

Oamenii sunt canalele individuale prin care calatoreste Sufletul si care, in cele din urma, se indreapta catre intalnirea cu eternitatea; pentru a inlatura valul care ne desparte si pentru a experimenta binecuvantarea Unitatii inca o data.

Care este scopul sufletului aici pe pamant?
Ce este MATURITATEA SUFLETULUI?

Termenul de "suflet batran" nu are legatura cu varsta. Conceptul de "suflet batran" are legatura cu diferitele grade ale “puritatii,” “intensitatii” sau “maturitatii” pe care un suflet le poate atinge. Maturitatea Sufletului poate fi comparata cu somnul. Intr-o stare de somn profund nu suntem constienti de nimic, iar cand suntem foarte obositi, constiinta noastra este ca o lumina slaba care nu poate ilumina mai nimic. Cand suntem treji, insa, constiinta - sau lumina - creste in intensitate.

Scopul sufletului este de a ilumina realitatea; de a ajunge in toate ungherele mai putin luminate, a actiona asupra lor si a le transforma. Cu cat vrem sa percepem mai clar realitatea, cu atat trebuie sa ne dorim mai mult sa ne apropiem de Sursa.

Este important de facut distinctia intre maturitatea spirituala si dezvoltarea spirituala. Aici, procesul de "dezvoltare" se refera la "a dezvolta ceva" cum ar fi sa "devin mai plin de compasiune" sau sa "imi dezvolt calitatea de a ierta".

Maturitatea Sufletului, pe de alta parte, nu se refera la procesul de imbatranire, pe care l-ar putea sugera cuvantul "maturitate". Daca ne uitam la multi dintre oamenii varstnici vedem cu usurinta ca acestia inca se complac in obiceiuri autodistructive, au ramas atasati de ideologii fanatice si au o gandire foarte limitata. Ceea ce arata ca, daca traiesti mult, nu inseamna automat ca devii si mai intelept.

Pe cand Maturitatea Sufletului exact acest lucru inseamna, cultivarea intelepciunii. Intelepciunea implica dezvoltarea unei relatii puternice cu adevarul, cu realitatea si capacitatea de a vedea lucrurile dincolo de experientele din trecut, de temeri, dogme si convingeri, care nu fac altceva decat sa creeze o existenta iluzorie.
Folosirea FORTEI sufletului pentru a atinge DESAVARSIREA

Dorinta noastra de a cauta intelepciunea, setea pentru adevar au fost uitate de mult. In loc sa cultivam moduri de a alimenta flacara si a extinde realitatea, am gasit cai prin care sa o diminuam si sa urmarim numai propriile interese.

Am fost educati sa ne urmarim carierele, siguranta financiara, statutul social si propriul confort. Dar numai cand cautam adevarul si profunzimea reusim sa depasim limitele Sinelui si sa atingem Divinul care exista in fiecare dintre noi.

Socrate si Platon au inteles acest lucru acum mii de ani si au denumit procesul o “transformare a sufletului,” o “Periagoge,” o deschidere in fata misterului autocunoasterii si a posibilitatii de a trai in lumina unei constiinte mai mari. Trebuie sa ne deschidem inca o data pentru a trai experienta a ceva mai mare si mai adevarat care ne ilumineaza calatoria vietii.


Gandhi a folosit termenul de “Satyagraha” — traducerea literala ar fi “insistenta pe adevar” sau “forta sufletului” — pentru a exprima ideea ca actiunea pasnica in conformitate cu adevarul binelui intregului este o forta mult mai mare decat violenta si poate invinge opresiunea din partea fortelor exterioare sau chiar a propriilor noastre minti.

Aceasta concentrare pe adevar, aceasta depasire a viziunii limitate, de vierme si dezvoltarea unei viziuni de vultur este ceea ce ne poate ajuta sa atingem desavarsirea si sta la baza intelepciunii si a sanatatii.
Cum devii CREATOR DE SUFLET

Sufletele au toate o singura dorinta: sa-si depaseasca limitele, ingustimea si goliciunea sufocanta a propriei realitati.

Aceasta flacara palida a vietii ne ingusteaza realitatea si ne inabusa simturile. In primul rand, ceea ce ne atrage catre arta, muzica, filozofie, religie si spiritualitate este abilitatea acestora de a ne ajuta sa evadam din acest spatiu limitat, ne permit sa ne extindem temporar propria fiinta si sa experimentam ceva mai maret, mai larg si mai desavarsit.

Aceasta suferinta si durere, insa, din viata noastra pamanteasca nu este decat o oportunitate de a asculta chemarea sufletului, ajutandu-ne sa ne asumam responsabilitati mai noi si mai profunde ca fiinte umane.

Cu aceasta perspectiva nou descoperita incepe si procesul de vindecare. Devenim Creatori de Suflete cand ne transformam propria constiinta si, din straini, devenim "de-ai casei"; din victimele imprejurarilor devenim creatori ai propriei realitati; din indepartati de altii, ne simtim acum conectati cu Toti. Cand devenim Creatori de Suflete orice experienta dura din viata devine o oportunitate de a cauta adevarul, de a aplica intensitatea, de a cultiva intelepciunea.

Poate ca ne-am nascut cu un Suflet, dar acest lucru este doar inceputul. Scopul calatoriei noastre este sa-l desavarsim si sa evoluam catre o maiestrie mai deplina. Avem nevoie de 9 luni pentru a ne dezvolta corpul fizic; poate sa ne ia un singur moment sau o viata intreaga pentru a ne gasi drumul inapoi spre Sursa din care am venit. Mistici, sfinti si samani de pretutindeni au vorbit de-a lungul timpului in multe feluri despre aceste momente de desavarsire si extaz.

Si tu ai abilitatea de a deveni constient si de a-ti folosi propriile provocari, anxietati, temeri, indoieli si nesigurante ca motivatii pentru trezirea ta, din semiintuneric, la lumina Sufletului.

Care este scopul sufletului in aceasta lume?

Este aici ca sa se vindece, sa se redefineasca si sa-si recastige puterea de a arde ca lumanarea, la ambele capete, si de a ilumina intreaga lume."

(Sursa utilizata: http://www.enlightened-consciousness.com/what-is-your-soul-here-to-do/)

Un comentariu: